Kanaryam Halsiz Neden Olabilir? | Pethekim Kuş Veteriner Kliniği


KANARYAM HALSİZ VE KANARYAMIN TÜYLERİ KABARIK,  NEDEN OLUR?

Kanaryam Halsiz, Kanaryamın Tüyleri Kabarık neden olur?

Kanaryam halsiz, nedeni nedir? Sorusuna istinaden; Sernus Canaria olarak bilinen kanarya kuşu 400 yıl önce evcilleştirilerek birçok türü elde edilmiştir. Kanaryalar yeşil ve sarı tüylü, çokça ötme eğilimli kuşlardır. 20-25 arasında türü olduğu bilinir. Ana yurdu isminden de anlaşıldığı üzere kanarya adalarıdır. Afrika ve Avrupa’ya da yayılmış türleri bulunuyor.

Birçok seleksiyon yapılarak ses ve ötüş bakımından değişik türler elde edilmiş kanaryalar vardır. Günümüzde en çok bilinen Norwich = roller türü kanarya turuncu tüy özelliği ile beğenilen bir kuş türüdür. Kanaryalar sahiplerine geç alışıp bir o kadarda fazla bağlılık gösteren kuşlardır. Yılda ortalama 4 yumurta yaparlar. Kuluçka süreleri 13-14 gündür. Bir ay kadar bir sürede uçabilecek büyüklüğe ulaşırlar. Olgunluk yaşları bir yıldır.

  Kanaryam halsiz, kanaryamın tüyleri kabarık sorularını cevaplamadan önce Protein ve aminoasit yönüyle zengin ve dengeli rasyonlara ihtiyaç duyduklarını belirtmek gerekir. Bitki tohumlarından oluşturulan kanarya yemi karışımları kolza, nijer, keten tohumu gibi yağlı tohumlar içermektedirler. Kanaryalar akdarıyı sevmediklerinden yemlerine katılmasını önermeyiz. Yulaf, ayçiçeği, darı gibi ürünlerle beslenen kanaryalar A, B ve D vitamini yönünden zayıf beslenmiş olurlar. Yeşil marul verilebildiği gibi, sebzeler, tırtıl ve hastalık nakletme riski az böceklerden de verilebilmektedir. Yemleri sürekli önünde olacak şekilde değil öğün olarak verilmesi daha doğrudur. İçme suları temiz bir şekilde daima önünde olmalıdır.

Kanaryam halsiz nedendir?

Sorusuna gelince, kanaryamız yukarıda bahsettiğimiz beslenme kaynaklarından olumsuz etkilenebileceği gibi, kimyasallar, viraller, bakteriler, mantarlar parazitlerden de etkilenerek halk arasında bilinen kuşlarda kursak mantarı, kuş ishali, kuş parazitleri, kuşlarda kursak kuruması vb. hastalıklara tutuldukları söylenir.  Burada esas olan Kanatlı Uzmanı Veteriner Hekim ya da spesifik Kuş Uzmanı Veteriner Hekim’in muayenesi ile konu değerlendirilip halsizliğin kaynağı ortaya konulur. Birçok kez Kuştan Anlayan Veteriner var mı? diye telefonlar alırız. Belli ki spesifik olarak Kuş Uzmanı Veteriner hekim aranıyor ve çare aranıyor.

Kanaryamın tüyleri kabarık nedendir sorusu da aynı şekilde birçok hastalığın semptomu şeklinde görülür. Kuşlarda bu tür vakalarda vakit kaybetmeniz kuşunuzun hayatını etkileyeceği için, organların birçok fonksiyonunu yavaşlatmasına müsaade etmeden Acil Veteriner Kliniği’ne ulaşıp, Kuş Uzmanı Veteriner Hekim’e yaptıracağınız muayenede tüylerin kabarıklık sebebini öğrenip ve tedavi hizmeti alabilirsin.

Günümüzde spesifik olarak Kanarya Uzmanı Veteriner Hekim, Muhabbet Kuşu Uzmanı Veteriner Hekim, Saka Kuşu Uzmanı Veteriner Hekim, Şakrakkuşu Uzmanı Veteriner Hekim, Florya Kuşu Uzmanı Veteriner Hekim, İskete Kuşu Uzmanı Veteriner Hekim, Bülbül Kuşu Uzmanı Veteriner Hekim diye arandığında ulaşmak zordur. Kanatlı Uzmanı Veteriner Hekim bir meslektaşımıza ulaşmanız yeterli olacaktır. Spesifik teşhis gerektirmeyen konularda tüm Veteriner Hekim meslektaşlarımız kuşunuzun devası için yetkindir.

Kafes kuşları ve Kanaryaların Sağlığı için en önemli faktör diğer dış ortamda ya da kuş giriş çıkışı olan ortamlardaki kuşlarla temaslarının kesilmesidir. Kuş alındığında en az 21 gün diğer kuşlarla aynı ortama konmamalıdır. Her gelen giden misafirler ile temas ettirmeyin mümkün ise başka odaya alalım . Her daim Kuş Uzmanı Veteriner Hekimi ya da Kanatlı Uzmanı Veteriner Hekiminiz ile iletişimde olmanız Kuşunuzun ve sizin sağlığınız için önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın