Dişi Kediler Kısırlaştırılmalı mı?


DİŞİ KEDİLER KISIRLAŞTIRILMALI MI?

 

Dişi Kediler Kısırlaştrılmalı mı? Dişi kedilerin kısırlaştırılması iki farklı boyutta değerlendirilir. Birincisi doğurganlığın önüne geçmek ve kedi popülasyonunu sınırlandırmak diğeri ise var olan bir sağlık sorununu tespit ederek tedavi yöntemi olarak cerrahi sağaltım amacıyla kısırlaştırma yapılabilir.

Dişi kedilerimizin hormon yapısı ve anatomik yapısı erkeklerden tamamen farklı olduğundan doğurganlıklarını kontrol altına almak için yapılacak olan kısırlaştırmalara karar verilmeden önce yaşı, cinsel olgunluk anatomisi, hormon yapısı ve sağlık durumu mutlaka Veteriner Hekimlerce değerlendirmek üzere kontrol ettirilmelidir. Genel olarak ergenlik durumları 6-9 ay arasında olgunlaşmakla birlikte beslenme, ısı, ışık, ırk özellikleri gibi faktörlere bağlı olarak 4 aylık erken olgunluk ve gebe kalmalarda olabilmektedir.

Östrus ya da kızgınlık belirtilerini göstermeye başlayan bir dişi kedi normal şartlarda cinsel olgunluğa ulaştığı anlamına gelir. Ev ortamındaki kediler yılın her döneminde kızgınlık gösterebilirken sokak kedileri daha çok günlerin uzayıp ışığın arttığı mart, nisan ve mayıs aylarında kızgınlık gösterirler.

Dişi Kedilerde kızgınlık Belirtileri nelerdir?

Dişi kedilerde kızgınlık süreci farklılık göstermekle birlikte birçok kedide, yerde yuvarlanma hareketleri, sık sık miyavlama, evden kaçma isteği, poposunu havaya kaldırma, sahibine sürtünme, canı yanıyormuş gibi bağırma şeklinde davranışlar gösterir.

Dişi Kediler Kısırlaştırılmalı Mı?

Dişi kedilerin Kızgınlığı ne kadar sürer?

Dişi Kedilerin kızgınlığı normal şartlarda 7-10 gün arası sürer. Çiftleşme ve ortam şartlarına göre daha az zamanda da bitebilir. 2-3 haftada bir kaz kızgınlığa girebilmektedirler.

Dişi Kediler Kaç Aylıkken kısırlaştırılır?

Dişi kediler yukarıda belirttiğim üzere 6-9 ay arası cinsel olgunluğa girecekleri hesap edilerek ilk olarak bu aylar arasında kısırlaştırma değerlendirilir. Çiftleşmenin olmadığı durumlarda hormonlar sürekli artarak kızgınlık dönemleri devam ederek kedilerde büyük bir stres ve hastalıkların tetikleyici faktörünü oluştururlar. Mutsuz, huysuz, yaşam kalitesi düşük bir kedi haline gelirler.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyatları Riskli midir?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, tüm canlıların sağlığı yüksek hassasiyet ve titizlik isteyen konulardır. Veteriner Hekimler bilimsel yöntemleri kullanarak, tahlil tetkik ve muayeneler sonucunda kedilerin kısırlaştırılmasına, daha nitelikli bir ifade ile overektomi ya da overohisterektomi ameliyatlarına karar verir. Anestezi uygulanıp uygulanmayacağı ve risklerini belirler. Birçok bilimsel veri ışığında Veteriner Hekim karar verir. Bundan dolayıdır ki hiçbir evcil hayvana yapılacak ameliyat hafife alınmamalı ve Veteriner Hekim olmayanlara teslim edilmemelidir. Tüm bu hususlara dikkat edildiği sürece riski milyonda bir oranında minimum düzeydedir.

Dişi  Kedimiz Kısırlaştırma Sonrası Kaç Günde İyileşir?

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma yapılan ameliyatın yerine ve niteliğine bağlı olarak iyileşmeler değişiklik gösterir. Ortalama 4- gün ile 7 gün aralığında konu tamamen biter. Ancak tek bir dikişlik  kesit olan yararın kedimizin hayati fonksiyonlarını engelleyecek bir durum söz konusu değildir. Anesteziden çıktıktan 3-4 saat sonra rahatlıkla yer, içer ve hayatına devam eder.

Dişi Kediler Kısırlaştırılmalı Mı?

 

Pethekim Veteriner Kliniği olarak yaptığımız tüm ameliyatlarda anestezi sonrası post operatif bakımlarını yürüterek kedilerimizin sağlığını ve tedavisini en üst hassasiyet düzeyinde tamamlıyoruz.

 

PETHEKİM VETERİNER KLİNİĞİ

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın