Dişi kedilerde kısırlaştırma


Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatına ovaryohisterektomi denir. Ovaryohisterektomi korpus uteri ile birlikte her iki kotnu uteri ve ovaryumların operatif olarak alınması işlemidir. Daha anlaşılır ve basit bir şekilde tarif edecek olursak ovaryumlar kızgınlık hormonu salgılayan ve embriyonun oluşmasını sağlayan yerdir.  Kornuları da halk arasında rahim olarak bilinen yavruların büyüp geliştiği yer olarak tarif edebiliriz.

                Ovariohisterektomi kedilerde üremenin denetlenmesinde sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Ovariohisterektomi sürekli kızgınlık ve üremenin geridönüşümsüz olarak engellenmsini sağlar. Aynı zamanda ileride oluşabilecek ovaryum (yumurtalık) ve uterus hastalıkları ile birlikte reproduktif sistemle ilişkili meme neoplazmaları gibi hastalıkları önlemek içinde ovariohisterektomi tercih edilir.

                Meme tümörlerinin oluşum riskini azaltmakiçin operasyonun 2 yaşından önce yapılması tavsiye edilmektedir.  Meme tümörleri, dişi kedilerde en sık görülen tümörler arasında 3. sıradadır. Vakaların %90’dan daha fazlası malign karakterdedir (kötü huylu) ve diğer organlar ile dokulara metastaz yapar.

                Kısırlaştırma ameliyatında kedi sahiplerini ne gibi durumlar bekler?

                Operasyon konunun uzmanı veteriner hekimler tarafından yapılır. Operasyona belirli bir saat öncesinde aç ve susuz kalması sağlanır. Operasyon 3 farklı yerden yapılır. Ya abdominalin median hattından (karın bölgesinin alt orta çizgisinden) yada sağ/sol açlık çukurundan (yan tarafından) yapılır. Oprasyonun nereden yapıldığı hekimin kararına göre şekillenir. Seçilecek bölge sonuda iyileşmede bir farklılık şekillendirmez. Operasyon tamamlandıktan sonra dikişle bölge kapatılır.

                Opreasyon sonrasında hekimin tercih şekline göre şekillenmekle birlikte genellikle yara bölgesi sarılır. Kediye yakalık takılabilir. Bu tip durumlar genellikle kedinin karakterine, yaşayacağı ortama ve hekimin ön görüsüne göre değişiklik gösterebilir. Opresyondan sonra kedi 1-2 gün (durumuna göre uzayabilir yada kısalabilir) hekim kontrolünde kalır. Hekim sizi yapılan enjeksiyonlar (antibiyotik vs.)  için tekrar çağırır ve sürecin sonunda 1 hafta ila 10 gün sonra dikişleri alır. Kedi bu işlemlerin sonunda eski hayatına geri döner. Sadece operasyonun akabinde dikişlerin açılmaması için fazla hoplayıp zıplamaması sağlanmalıdır. Dikişlerin alınması ile birlikte eskisi gibi hoplayıp zıplamasında bir mahsur yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın