Evcil Hayvanlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Veteriner Hekim Ziyaretlerini Ertelemeyin!
Sorumlu bir pet hayvan ebeveyni rutin kontrolu asla ertelememelidir. Koruyucu hekimlik hayvan sağlığı ve halk sağlığının temelidir. Evcil dotlarınızın koruyucu aşıları düzenli bir program dahilinde yapılması sizleri ve evcil dostlarınızı sağlıklı yaşam bakımından gereklidir. Evcil hayvanınız normal ve sağlıklı görünse bile, rutin sağlık kontrölleri yapılmalıdır. Veteriner Hekimler tanımadığımız semptomları alabilir ve tedavi edilmeden hastalıkları veya tıbbi koşulları ciddi hale gelmeden yakalayabilirler.
Rutin Parazit Mücadelelerini Atlamayın!
Dışarda beslenen evcil hayvanlarda çeşitli iç ve dışparazit etkenelerine maruz kalabildiği gibi, evden dışarı çıkmayan evcil hayvanlarınızda da sizin eve giriş çıkışlarınızdan tutun, ev ortamında barınabilen parazit etkenlerine varıncaya kadar evcil hayvanınıza bulaşabilecek çeşitli parazitler mevcuttur. Parazitler zaman zaman evcil hayvanınızın ölümüne sebep olabildiği gibi, sizede bulaşarak önemli hastalıklara sebep olabilir. Herkesçe bilinen kedi tüyü kist yapar mı sorusunun cevab; kedi tüyü kist yapmaz, kedilerin tüylerindeki mikroskopik parzit yumurtaları kist yapar şeklindedir. O yüzden rutinde yaşam ortamına göre değişmekle birlikte 2 da bir veteriner hekiminize danışarak parzit mücadelesi yaptırmanızda fayda var.
Evcil hayvanınızın dişlerini ihmal etmeyin!
Pet hayvanızın dişlerini ihmal etmek büyük bir sağlık problemlerine neden olabilir. Pek çok evcil hayvan, bu tür ihmal yüzünden ağızlarında tedavi edilmeyen enfeksiyonlardan ve hastalıklardan şikayetçidir. Evcil hayvanınız için, veteriner hekimler her gün dişlerini fırçalamanızı tavsiye ediyorlar, ama en azından, yıllık diş muayenesi için Veteriner Hekimlere pet hayvanınızın dişlerini kontrol ettiğinden emin olmalısınız. Evcil hayvanınızın dişlerini güçlü ve sağlıklı tutmak için yıllık muayenelerini ihmal etmeyin.
Evcil hayvanınızı aşırı beslemeyin!
Obezite sadece evcil hayvanlarımızda değil Dünya daki tüm canlılar ki özellikle biz insanlar için en büyük problemlerin başında geliyor. Birçok hastalığın ana sebeplerinin başında gelen fazla ve dengesiz beslenme de pet hayvanızın sağlıklı ve yaşam süresiz için olumsuz etkisi çok fazladır. Masum görünen kedi ve köpek mamalarıy faza verildiğinde yada dışardan ek gıda verildiğinde kedi ve köpeklerde yüksek kolestrol, tansiyon ve kalp krizlerini beraberinde getirir. O yüzden Kedi veya köpeğinize doğru beslenme konusunda mama paketlerinin arkasında belirtilen yaşına göre ayarlanmış dozların üzerine çıkmamanız ve sık sık veteriner hekiminizle irtibat halinde olmanız çok önemlidir. Özellikle alerjik gıdalar konusunda mutlaka Veteriner Hekiminizle irtibatta olun. Allerjiler zamanında önemli alınmadığında ciddi ölümcül risk taşıayabilen faktörler arasındadır. Beslenmenin dışında Günlük sporlar ve gezdirmeler obezitenin önlenmesi yönden çok önem arz etmektedir. Bilmediğiniz gıdalardan sakının ve özellikle merdiven altı, özellikle petshoplarda satılan açılmış poşetlenmiş mamalardan uzak durun. Zira orjinal ambalajında olmayan mamalar; içeriği bilinmeyen, son kullanma tarihi yakın yada geçmiş olabilme ihtimali olan, havayla temas etmiş bayatlama riski olan, yerle yada elle teması sonucu bakteri üreme riski bulunan, satıldığı petshoptaki riskli hayvanların soluduğu havayla temas etme ve buna bağlı hastalık taşıma kapasitesi yüksek mama demektir.
Evcil Hayvanınızı Arabada Bırakmayın!
Petrolde, markette herhangi bir yere hızlı bir şekilde uğramak evcil hayvanınız ile beraber gitmek zor olabilir. Bu zaman zarfında pet hayvanınız arka koltukta olması gerekecektir ama bu zaman hızlı değilde 5-10 dk veya daha fazla olursa kedi veya köpeğinizi bırakmak özellikle aşırı soğuk ya da sıcak havalarda tehlikeli olabilir. Strest birçok bozukluğun en önemli nedenlerden birisi olduğunu unutmayın. Bu durum sadece stresle kalmayıp değişik davranış bozukluklarının de başlangıcı olabilecek nedenlerden de olduğu muhakkaktır.
Evcil Hayvanıza Vurmayın!
Asla, evcil hayvanınıza vurmak hiçbir koşulda kabul edilebilir veya yapıcı değildir. Bunu yapmak köpek ya da kedinizin daha salgırgan hale gelmesine ve davranış bozukluklarına neden olur, bu da onlarla iletişim kurmayı zorlaştırır ve eğitilmesi zor bir hale gelir. Bunun yerine, evcil hayvanınızın hangi davranışların hoş karşılandığı ve ödüllendirildiğini göstermek için pozitif takviyeler kullanın. Ödüller vererek çok daha net sonuçlar alırsınız. Bazı davranış bozuklukları sizin uğraşlarınıza rağmen yanıt vermeyebilir. Ozman davranış bozukluklarında uzmanlaşmış bir veteriner hekime götürmeniz sorunun çözümü açısından önem arz etmektedir.
Ceza Olarak Taşıma Kafesini Kullanmayın!
Kedi veya köpeğinize ceza olarak taşıma kafesine koyduğunuzda evcil dostunuz onu ceza yeri olarak algılayacak ve buna bağlı olarak seyehat yada bir veteriner kliniğine götürme amacıyla taşıma kafesi kullanmaya çalıştığınızda sorunlar yaşayacaksınız. Problem olan nesneler problem haline gelecek.