Evcil kuşları | hangi maddelerden kaçınmalıyım?


Evcil kuşlarımızı evde zehirleyecek neler var?

Civa;

            Hepimizinde evinde çokça bulunan pil, batarya, elektrik anahtarları, floresan, tansiyon ölçüm cihazları, termometreler gibi ürünlerde bolca civa bulunur. Civa; doğal olarak oluşmuş, gümüş renkli, sıvı bir elementdir. Ciddi çevre ve sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Evcil Kuşlarda Civa Zehirlenmesi tehlikesinden korumak için:

  • Cıva içeren ürünlere alternatif tercih edilmeli, örneğin, elektronik termometre ve termostatlar kullanılmalı.
  • İçinde cıva kullanılmayan geri dönüşümlü cam  fluoresan ampuller tercih edilmeli.
  • Sertifiye edilmiş güvenli besinler tercih edilmelidir.
  • Cıvaya maruz kalındığı şüphesinde veya biliniyorsa hekime başvurulmalıdır.

Cıva sızıntısı veya dökülmesinde ne yapmalı?

Sıvı cıva oda sıcaklığında buharlaşır. Buharı kokusuz, görünmez ve çok zehirlidir. Dökülen sıvı cıva küçücük boncuklar halinde hızlıca etrafa dağılır. Cıva buharı düzeyi dökülen miktar, yayıldığı alan (oluşturduğu boncuk sayısı), ortam ısısı (sıcak havada buharlaşma artar) ve hava akımı ile ilgilidir. Bu tür kazalarda çok acil önlem alınmalıdır. Hatta termometre kırılması gibi az miktarda civa dökülmelerinde bile buharlaşma yüksek düzeyde olabilir ve bazı durumlarda nefes almak risklidir. Civa buharı buharı havadan ağır olduğundan yere yakın seviyede yüksek yoğunluktadır. Bu tür kazalarda çok acil önlem alınmalıdır. Hatta termometre kırılması gibi az miktarda civa dökülmelerinde bile buharlaşma yüksek düzeyde olabilir ve bazı durumlarda nefes almak risklidir. Civa buharı buharı havadan ağır olduğundan yere yakın seviyede yüksek yoğunluktadır. Bu yerde oturmak, evcil hayvanların gezinmeleri sırasında civa buharlarının yüksek miktarda teneffüs edilmesi demektir.

Kimyasallar;

            Hepimizin evinde bulunan temizlik kimyasalları, bulaşık detarjanları gibi maddeler önemli zehrilenme maddeleridir. Kuşlarımızı bunlardan uzak tutmalıyız. Olaki bunlarla temas ettilerse mutlaka zaman kaybetmeden bir veteriner kliniğine götürmeliyiz.

            Kafes temizliği yaparken kullandığımız detarjan yada sabunu bol su ile durulamalıyız. Kimyasal artıklar kuşlarımıza zarar verir.

Sıva ve Boyalar;

            Muhabbet kuşları, papağanlar vs. gibi canlılar kemirmeyi severler. Eğer çatlak yada sıvası gevşek bir duvar bulurlarsa onu kemirme koparıp atma eğilimine girerler. Zaman zaman kum yutma ihtiyaçlarını buradan karşılamaya çalışırlar. Bu durmu fark ettiğimizde hemen önlem almalıyız.

Yanlış oyuncak seçimleri;

Kuşlarımızı oynatırken doğru oyuncak seçmeliyiz. Kurşun kalem, adi plastik gibi malzemeler onlara toksik etki oluşturabilir. Bu durumdan kaçınmalıyız.

Paslar ve Kirler

Lavabo giderlerindeki yada kafes demirlerindeki pas ve kirler  ciddi toksik maddelerdir. Bunlardan kaçınmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın