YAVRU KEDİLERİN BESLENMESİ VE BAKIMI
Yavru kediler birinci haftaların sonunda doğum ağırlıklarının 2 katına ulaşırlar. Gözler 8-12. günde açılır. Gözler başlangıçta mavidir fakat esas göz rengi 3. ayda belli olur.
İki haftalık olduklarında yapışık olan kulakları açılır ve seslere tepki vermeye başlarlar. Üç haftalık olduklarında yürüme girişimleri başlar.
4 haftalık olduklarında süt dişleri çıkmaya ve oyun oynamaya başlar.
Sağlıklı bir yavru kedi iştahlıdır, uyuduğu saatler dışında hareketlidir ve düzenli olarak tuvaletini yapar. Yavru kedinin gözlerde çapaklanma, göz veya burunda akıntı, ishal ya da kabızlık, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi sorunlar görürseniz hemen Veteriner Hekiminize başvurun.
Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak antikorları da barındırır. Bu nedenle anneden erken ayrılan yavruların bağışıklık sistemleri zayıf olur. Fakat kimi zaman anne yavruları kabul etmez ya da anne birçok farklı sebep ile yavruları bırakabilir, böyle durumlarda bakımını biz üstlenmek durumunda kalabiliriz.
Eğer yavrular 4 haftadan büyükse bakım biraz daha kolaydır. 4 haftadan küçük yavrular için mutlaka ilk önce sütanne bulmaya çalışmalıyız. Eğer bulamaz isek yavruya hayatta kalma sansını vermek bizim elimizde.
Isınma; annesiz bir yavru kedi ilk olarak üşümekten korunmalıdır. Bu nedenle onu hemen giysilerinizin içine alın ve sizin vücut ısınızla koruyup Veteriner Kliniğine götürün. Anneden ayrı kaldığı zaman boyunca meydana gelen olumsuzlukları ancak bir Veteriner Hekim anlayabileceği ve doğru şekilde müdahale edebileceği için, kedi bakımında ne kadar deneyimli olursanız olun bu adımı atlamayın.
Beslenme; Veteriner Hekiminizden aldığınız bilgiler doğrultusunda beslenmeye dikkat edilmelidir.
Yavru her 3-4 saat de bir beslenmelidir. Kullanılacak besini hekiminiz belirlemelidir. Yanlış besin kullanımı yavrularda tedavisi zor fizyolojik rahatsızlıklara sebep verebilir. Beslendikten sonra hekimin tarifine uygun şekilde gazı çıkartılır ve idrar yapması sağlanıp oluşturulan sıcak ortama bırakılır.
Tuvalet; anne kedi her beslenmeden sonra yavruların karnını ve genital bölgelerini yalayarak tuvalet yaptırır. Sizde ılık suyla ıslatılan bir pamukla her beslemeden sonra anne kedi gibi bu bölgelere çok bastırmadan ufak daireler çizerek masaj yapıp tuvaletini yaptırmalısınız.
Bu sırada anne kedinin de sağlıklı olup olmadığı, doğum sonrası bakım beslemesi yavru beslenmesini etkileyen önemli bir faktördür,
Anne kediler protein bakımından zengin olan, kaliteli hayvansal ve bitkisel proteinlerden üretilmiş mamaların yanı sıra bol sıvı tüketimi sağlanarak beslenmelidir.
Anne ve yavruların bulunduğu kafes ve yuvalar düzenli temizlenmelidir. Bez ve nem tutucu altlıklar kullanılıyorsa sürekli takip edilerek temiz ve kuru olması sağlanmalıdır.
Yavruların vücut ısıları kontrol edilmeli, anne sütü alıp alamadıkları kontrol edilip; emzirmeleri sağlanmalıdır.
Annenin yavru bakımı tamamlanmaya başlandığında yaklaşık 8 hafta içerisinde tuvalet eğitimlerine başlanmalıdır.
Evde pişirilen insan gıdası olarak hazırlanmış gıdalar ile beslenmemelidirler. Mutlak suretle anne sütü almalarına gayret edilmelidir. Aşı dönemleri ve diğer bakımları da süresi içersin de yaptırılmalıdır.