Yüksekten düşmüş bir kedi Veteriner kliniğine götürüldüğünde nasıl bir yol izler?
Yüksekten düşen bir kedi çok fazla hareket ettirilmeden kontrollü bir şekilde veteriner kliniğine götürülmeli. Veteriner kliniğinde hekim tarafından kontrollü bir şekilde ilk muayenesi yapılır. Muayenesi ne ek olarak kanama odaklarının tespiti açısında ultrason kullanabilir.
İlk 24 saat
Veteriner Hekim muyanesini tamamladıktan sonra özellikle iç kanama üzerinde durur. Çünkü yüksekten düşen bir kedi iç kanama riski taşır. İlk yapılması gereken kedinin hayati fonksiyonlarına yönelik tedavi protokolü uygulanmalıdır. İç kanama durdurulmalı, ciğerlerde oluşan ödem giderilmelidir. Ve hayati fonksiyonlar yerine getirilmeye çalışılmalıdır. Bunun için hekim çeşitli ilaçlar uygular ve hastayı yoğunbakıma alır. İlk 24 saat çok kritiktir. Yoğun bakım sırasında sık sık vücut ısısı ölçülür, gerekli sıvı tedavisi ve ilaçlar uygulanır. Hasta ilk 24 saati kontrollü bir şekilde atlatabilirse hekim durumunu tekrar değerlendirir. Eğer hasta için sorun oluşturmayacağını uygun görür hayati fonksiyonları açısından istenilen seviyeye ulaştığına kanaat getirirse kırıklar için bir rontgen filmi alır. Ama bunları yeterli görmezse rontgen filmini sonraki 24 saate erteler.
İkinci 24 saat
En kritik 24 saat atlatıldıktan sonra kalan 24 saatte kritiktir. Burada önemli olan hayati fonksiyonlarının yerine getirilmesi işlemini takip eden hastanın ürinasyon ( idarar yapma) ve defekasyon ( dışkılama) fonksiyonlarını yapıp yapmamasıdır. Eğer sinirsel birtakım harabiyet yada iç organlarda bir takım zedelenme varsa hasta ürinasyon yada defekasyon yapamaz. Uzun müddet yapamaması halinde hekim kontorollü bir şekilde hastanın toksikasyonunu önlemek amaçlı defecasyon ve ürinasyonu yapmasını sağlar. Eğer bu prosedür atlanır hemen kırıklara yönelik bir operasyon yapılırsa, hasta kırık yönünden tedavi edilmiş fakat dışlılayamayan bir tabloyla karşı karşıya kalır. Bu durum kontolden çıktığında ölümcüldür. Burada önemli faktör şudur, kırıklar hastayı öldürmez, iç kanama ve boşaltım yapamaması öldürür. Böyle bir tabloda hekimin izlediği yollara çok fazla müdahale etmemeniz önemlidir.
48 saati tamamladığında
48 saat sonunda hasta hayati fonksiyonları bakımından yeterli seviyeye gelmiş, boşatım yapabilir durumdaysa; hastanın kırıkları tespit edilir. Kırıkların bölgesi şekline göre hekim en uygun olan yolu belirler ve kırık tedavine başlar. Bu bazen bandaj bazen kırık operasyonu olabilir. Hangi yol olacağına hekim karar verir. Ama hangi yol olursa olsun uzun bir süreç sizi bekliyorudur.
Kedi yada köpeğinizin bandajsız yada sargısız şekilde kendi kendine yürüyor olabilmesi 15-20 günde olabilir 2-3 ayda olabilir. Ama bir kırığın eskisi kadar sağlam ve %100 kaynaması 1 yılı bulur. O yüzden böyle bir tehlike atlatmış hayvanlarda tedavi sonrasıda fazla harektten kaçınması gerekir.
Emoşş
Merhaba hocam bahçede baktığım yavru kedilerin bir tanesine köpek saldırmış ama görünürde açık yara yoktu küçük bir iki tane diş izi vardı belediye geldi götürdü ve ertesi gün aradığımda ölmüş dediler acaba iç kanaması yüzünden mi öldü perişan olduk ağlamaktan çok iyi bakıyordum 10 tane kedi var hepsine bakıyorum
Mehmet can
Bursa inegölde bilinmeyen bir arac tarafından ayam ve sırt kısmi ezilen kedimizin tedavisi için bir özel ve yerine götürdük direk film çektiler arka ayak kırık ve sırt kemiğinde ezilmeler olduğunu söylediler ameliyat yapacaklarını söylediler tama dedik aradan iki gün sonra olduğunu soyleder iç kanamadan ilk önce iç kanamaya bakmaları gerekmiyordu