KEDİLERDE AŞI TAKVİMİ


KEDİLERDE AŞI TAKVİMİ

 

Kedilerde aşı uygulamasının ana nedeni virüslere karşı bağışıklık oluşturup, hastalığa yakalanmadan veya hafif atlatarak geçirmesini sağlamaktır. Yavru kedilerde bağışıklık sistemi zayıf olduğu için aşı yaptırınız. Yavru kedilerde aşı 45 gün anne sütü aldıktan sonra uygulanır. İlk olarak dışkı muayenesi ve iç-dış parazit uygulamaları Pethekim Veteriner Kliniğimizde uygulanmaktadır.

Pethekim Veteriner Kliniğimizde Kedilerde Aşı Takvimi;

 

Yavru kediler ve İlk aşı yapılacak kedilerde

45 günlük: İç ve dış parazit uygulamaları

55 günlük: Karma 1

70 günlük: Karma 2

85 günlük: Lösemi 1

100 günlük: Lösemi 2

115 günlük: Kuduz

Yetişkin kedilerde

Yıllık olarak Karma, Lösemi ve Kuduz aşısı 1 doz olmak üzere uygulanır. Her iki ayda  birde İç-dış parazit uygulamaları yapılmaktadır.

Kedilerde aşı ‘yı niçin yapmaktayız?

 

Parazit Uygulamaları

Parazit uygulamaları kedilerin sağlığı ve bizim sağlığımız için önemlidir. İç parazit uygulaması tedavi ve koruma amaçlı yapılan bir uygulamadır. İç parazit uygulaması kedilerin sindirim sisteminde bulunan parazitlere ve diğer dokularda bulunan parazitlere yönelik yapılan bir uygulamadır.

Dış parazit uygulaması kene, bit, pire ve uyuz gibi canlılara karşı uygulanan ilaçlamadır. Kedilerin kanını emerek beslenirler. Ciddi hastalıklara ara konakçılık yaparlar. İlaç uygulamasıyla insana bulaşmasınıda engelleriz. .

Karma Aşısı

Karma aşı feline parvovirus, herpes virus ve Feline Calici virüs etkenlerini bulundurur. 1 yaşından itibaren her yıl rutin tek doz olarak uygulanır. Karma aşısının içindeki viral etkenler;

Feline Panleukepina(Gençlik hastalığı): Yavru kedilerde %90 ölümle sonuçlanan oldukça bulaşıcı viral hastalıktır. Gençlik hastalığı diye de duymuşsunuzdur. Tipik belirtileri; iştahsızlık, sürekli kusma, ve kokulu ishaldir. İshalde kan görülür. Yavrularda bu hastalık ağır geçer, 1 yaşından büyüklerde aşı uygulananlarda hastalık hiç semptom görülmez, hastalık görülse de kolay atlatırlar.

Feline Rhinotracheitis (kedi herpesvirus): Kedi gribi ve nezlesi diye bilinir. Hapşırma, göz ve burun akıntısı görülmektedir. Yavru ve yetişkin kedilerde ölümcül ve oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Sokak kedilerinde sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Feline Calıcivirus (kedi kalisvirus): Viral solunum yolu enfeksiyonu solunum yolları etkileyerek ağızda lezyonlara sebep olan, dil ve damakta kanamalar gözlemlenir. Ağız ülselerine sebep olur. Ağızda koku oluşur. Ülserden kaynaklı olarak acıdan dolayı iştahsızlık görülmektedir.

Kedinizde kusma, ishal, burun ve göz akıntısı, ağızda yaralar görürseniz 7/24 açık veteriner,acil veteriner ve nöbetçi veteriner kliniği olan Çankaya Beysukent’te bulunan Pethekim Veteriner Kliniğimize ulaşabilirsiniz. 7/24 veteriner hekim bulunmaktadır.

Kuduz Aşısı

Kuduz bulaşıcı viral bir hastalıktır. Hızla gelişir, bilinç kaybı, salya akıntısı ve yutkuna güçlüğü ile felçler ile kendini gösterir. İnsanlara da bulaşan zoonoz bir hastalıktır.

Bulaşma biçimi kuduz virüsü olan bir hayvanın bir başka sıcakkanlı canlıyı ısırması veya tırmalamasıyla oluşan yaralardan girerek bulaşma gerçekleşir. Kuduzun tedavisi yok ve aşılama ile kendimizi, evcil dostumuzu korumuş oluruz.

Kuduz aşısı Karma aşısı, Lösemi aşısından sonra uygulanmaktadır.

Lösemi Aşısı

Lösemi aşısı aşı takviminde her yıl tekrarlanması gereken bir aşıdır. Feline Leucemia Virusuna karşı korumaktadır.

FeLV  kedi lösemisi lenfoid dokularda tümor oluşumuna sebep olur. Süt, kan, tükürük, burun akıntısı, dışkı ve vajinal akıntı yolu ile bulaşmaktadır. Kesin tedavisi yoktur. Bağışıklık sistemini destekleyici tedavi uygulanır. En güzel tedavisi aşılayarak korumaktır.

Tüm Aşılar her zaman %100 bağışıklık kazandırmazlar. Aşı vücutta antikor oluşturma miktarına bağlıdır.

 

Aşı uygulamaları 7/24 açık veteriner kliniği olan PETHEKİM VETERİNER KLİNİĞİ’mizde 23.00′ a kadar aşı uygulamaları uygulanır. Sağlıklı patili günler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın