KEDİ | KANLI DIŞKI

KEDİLERDE KANLI DIŞKI VE GEÇMEYEN İSHALLER

                Kediler evlerimizin en sevimli ve en kedine has karakterleri olan bireyleridir. Bazen hastalandıklarında morelleri düşer yada enerjileri azalır. Böyle durumlarını fark ettiğimizde birşeylerin ters gittiğini farkederiz. Genellikle durumun psikolojik mi yoksa fiziki mi olduğunu anlamaya çalışırız. Ancak çoğunlukla fiziki olan bu durumlar bir rahatsızlık belirtisi olarak karşımıza çıkar.

                Başlıkta da bahsettiğimiz kanlı dışkılar ve geçmeyen ishaller çoğu kedide yaşanan durumlardır. Kedilerde Kanlı ishal denildiğinde bir çok viral hastalığın varlığı akla gelir. Ancak bu durum herzaman böyle değildir. Kanlı ishal yada kanlı dışkının diğer birçok sebebi vardır. Tedavi uygulanmasına rağmen geçmeyen kanlı dışkılar hakkında sizlere biraz bilgi vermek istedik. Bunları kısaca başlıklar halinde sıralayalım

Parazit Kaynaklı;

                Kediler yaşam koşulları ve kullanılan parazit ilaçları ile değişmekle beraber rutinde 2 ayda bir parazit mücadelesi yapılması gereken canlılardır. Parazitlerin yumurta ve erişkin formu olduğu için belirli siklusları vardır ve bu siklusları kırmamız gerekir. O yüzden doğru olan; kullanılan ilaçlara göre oluşturulacak olan rutin parazit mücadelesi takvimi oluşturmak gerekir.  Bu rutini kaçırdığımız zaman parazitler aktifleşir ve sonrasında kullanılacak olan ilacın yetersizliğine sebep olabilir. Böyle durumlarda dışkıda kan görülmesi muhtemel bulgular arasında olabilir.

Yabancı Cisim

                Kediler yapıları itibari ile meraklı ve avcılık iç güdüsüne sahip canlılardır. Onların bu yapıları zaman zaman yabancı cisimleri yutmalarına sebep olabilir. Eğer kediniz şanslı ise yuttuğu yabancı cisim mide ve bağırsaktan sorunsuz bir şekilde geçerek bağırsağın son halkası olan rectuma kadar ilerler. Eğer biraz daha şansı varsa yabancı cisim dışkı yolu ile atılır. Ancak son halkada atılamayan ve yapı itibari ile o bölgede tutunabilen yabancı cisimler dışkıda taze kanın gözükmesine sebep olur. Bağırsağın daha derinlerinde tutunan ve sindirilmiş gıdanın dışarı çıkmasına engel olmayan yabancı cisimler tutunduğu yüzeyi tahrip ederek kanamaya sebep olursa bu sefer dışarı çıkan kan taze kan şeklinde değil daha siyah melena tarzı bir kan şeklinde çıkar. Böyle durumlarda kedide kanamaya bağlı anemi, halsizlik zaman zaman sancı bulguları gözlenir. İyi bir muayene sonucu rontgen, kontrastlı maddeli rontgeni ve USG  gibi görüntülü tanı yöntemleri yabancı cisimin farekedilmesini sağlayacaktır.  

Protozoonlar

                Protozoonlar mikroskobik parazitlerdir. Yani mikroskop altında gözlenebilecek kadar küçük parazitlerdir. Protozoonların çeşitli formları ve farklı bölgeye yerleşenleri mevcuttur. Ancak Kanlı dışkı gözlenmesi halinde Protozoonlarda sebepler arasında olan parazit grubudur. Bu tarz bulguda gaita muayenesi ile mikroskopta gözlenmesi gerekmektedir. Eğer sebep bu ise doğru bir tedavi ile Kanlı dışkı sorunu çözüme ulaşacaktır.

Kuru hava etkisi oluşan çatlamalar

Yaşadığımız coğrafi iklim sonucu kuru iklimde yaşayan bağzı kedilerde anüs çevresi çatlar ve bu çatlamalara bağlı kanamalar şekillenir. Basit bir muayene sonucu bu farkedilir ve pomatlar sürülerek çatlama giderildiğinde kanama da sonlanacaktır.

Düşmeler ve darbeler

                Kediler yapıları itibari ile tırmanır ve yüksekten atlarlar. Zaman zaman atlama ve düşmelerde doğru pozisyonu yakalamaz ise kalça bölgesine darbe alabilir. Bu tarz travmatik etkiler kanama sebebini oluşturabilir.

Allerjik reaksiyonlar

                Bazı kediler yapıları itibari ile hassastır. Onların bu hassasiyeti yediği mamaya, ortamın kokusuna, bazı halı ve kilim tarzı maddelere, pislediği kuma gibi ortamlara allerjik reaksiyon göstermesine sebep olabilir. Allerjiler kaşıntı oluşturabileceği gibi sadece bölgede kızarıklık ve kanama odaklarıda oluşturabilir. Bunun tespiti için ortamdaki allerji oluşutabilecek nesleri ve gıdayı uzaklaştırmak teşhis için ilk adımdır. Süreci veteriner hekiminiz ile yürüttüğünüzde daha hızlı sonuca varacaksınız.

Tedavi için uygulanan yöntemler sırasında oluşanlar

                Kedimiz hastalandığında bir kliniğe yada hastaneye götürmemiz gerekir. Hekimler onlar için en doğru olanı uygulamak adına tüm tanı yöntemlerini ve tedavi sürecini yürütür. Ancak zaman zaman kedilerin ani hareketi yada uygulama sırasındaki basit hatalar bu tarz sebepleri de beraberinde getirebilir. Genellikle ateş ölçme, lavman uygulaması, kolonoskopi gibi anal uygulamalar sırasında ortaya çıkan bu kanama bulguları geçicidir. Oluşan kanama kaynağı olan yaralar iyileşince kedi eski sağlığına kavuşur

Sindirimsel (Probiyotik glutensiz mama vs.)

                Kediler zaman zaman sindirim problemi yaşarlar. Genellikle uzun vadeli ilaç uygulaması sık mama değişikliği gibi sebeplerinde altında yatan sindirim problemi daha cıvık dışkının ortaya çıkmasına sebep olur. Burdaki olguyu açıklamak gerekirse dışkının bağırsaktaki emilimi az olduğunda dışkı daha sulu ve cıvık bir şekilde atılır. Böyle drumlarda takviye edici probiyotikler kullanmak gerekir. Kullanacağımız probiyotik bağırsak florasına destek olarak sindirim sistemini düzenleyici etki gösterir.

                Sindirimsel problemi birde mama yönünden değerlendirmek gerekir. Örneğin kediniz gluteni sindirmede güçlük yaşıyorsa glutensiz mama kullanımı sorunun çözümünde etkili olacaktır.

Kaşıntı Kaynaklı

                Parazit yada allerji dışında kaşıntı sebepleri de zaman zaman karşılaşılan durumlar arasındadır. Genellikle uzun tüylü kedilerde gördüğümüz bu durum tüylerin keçeleşmesi, otlerin tüyler arasında kalması, dışkının tüyler arasında hapsolması gibi drumlar anal bölgede kaşıntıya sebep olabilir. Bu kaşıntılar tahribat sonucu kanamalara ve dışkıda kan görülemesine sebep olabilir.

Psikolojik kaynaklı yalamalar

Kediler çeşitli sebeplerden dolayı kaşınabilir. Kaşıntı sebebini ortadan kaldırmamıza rağmen kedi bu takıntılı kaşınmayı psikolojik olarak yenemeyebilir. Anal bölgesini takıntılı yalamaya devam ederek o bölgede tahribata yol açabilir. Tahribat sonucu kanamalar şekillenebilir. Özellikle sebep ortadan kaldırılmasına rağmen kediniz hala takıntılı birşekilde yalanmaya devam ediyorsa yakalık takarak onun yalaması engellenebilir.  

Aşırı sert dışkılar kanamalara sebep olabilir

                Kedilerde gıda kaynaklı yada strese bağlı kabızlık şekillenebilir. Bu tarz drumlarda aşırı sert dışkı anal bölgede tahribata sebep olabilir. Sert ve zor dışkılamalarda oluşan kanamalarda  pomat tedavisinin yanında sert dışkılamanında sebebini ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi uygulanması gerekir.

Anal kese yangısı

                Kedilerin fizyolojik olarak anal bölgesinde bulunan ve dışkının çıkarken yumuşamasına katkı sağlayacak sıvıyı üreten keseler vardır. Bazen bu kesecikler iltihaplanır ve patlar. Bu duruma anal kese yangısı denir. Böyle durumlarda kanlı dışkı gözlenmesine sebep olabilir.

Diğer

                Sizlere genel olan bazı durumları sıraladığımız bu yazımızda daha bir çok sebebinde kanlı dışkıya neden olabileceğini hatırlatmak isteriz. İshaller ve kanlı dışkılamalar önemli bulgulardır. Böyle drumlarla karşılaştığınızda hekiminiz ile iletişime geçmeniz önemlidir.

2 thoughts on “KEDİ | KANLI DIŞKI”

  • Dışarıdan bulduğumuz 2 aylık yavru kedinin iç dış parazit aşısı ve pire ilacı yapıldı ama kedimizde hapşırma, burun ve gözde akıntı, halsizlik, ağız yarası, iştahsızlık, 2 gunrudur de kakasında siyah ve sıvı kan, iki burun deliğinde kanama var, ne yapmalıyız, veterinerler antibiyotik falan verdiler kullandigimiz halde durumu kötü sizce hastalığı ne olabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın