Kedilerde Mantar Hastalığı


KEDİLERDE MANTAR HASTALIĞI

 

Kedilerde mantar hastalığı nedeni ‘Microsporium Canis ve Trichophyton’ isimli etkenlerdir.

Kedilerin mantar enfeksiyonu insanlara ve kedi ve köpekler arasında bulaşıcı bir hastalıktır. Yavru kedilerde, bağışıklığı düşük, yaşlı ve hastalıklı, stres yaşayan kedilerde daha sık görülür. Bulaşma temas yolu ile olmaktadır. Kullanılan araç ve gereçlerde bulaşmayı sağlayabilmektedir.

Kedilerde Mantar Hastalığı sonbahar ve kış gibi nemli zamanlarda daha fazla görülür. Canlı bulaş ve mantar sporlarının etrafa saçılması bulaşmayı hızlandıran etkenlerdir. Mantar sporları bir yıl süre canlı kalabilen yapıdadırlar. Kedi vücudunda açık yaralardan mantar virüsü vücuda girer ve kediyi enfekte eder. Mantar enfeksiyonu bulaşan bir kedinin dışkısına ile temas, mantar sporu taşıyan toprağa maruz kalma, mantar sporlarının solunum ile alınması sonucunda bulaşma

               

kedilerde mantar lezyonu

Kedideki Mantar İnsana Bulaşır mı?

Kedideki mantar insana geçebilir. Vücut direncinin düştüğü durumlarda ve çocuklarda bulaşma daha fazla etkisini göstererek mantar oluşturur. Mantarlı kedilerde bulaşma riskini azaltmanın yolu az temas ve hijyen uygulamalarıdır.

kedilerden insana bulaşan mantar-acil-veteriner

Kedilerin Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

 

Kedilerde mantar hastalığı belirtileri, hastalığa neden olan mantar türüne göre değişmekle birlikte kedilerin yaş ve ırk durumlarına göre farklı semptomlar gösterir.

  • Tüylerin dökülmesi ve deri lezyonları, bölgesel açık deri yaraları,
  • Solunum sıklığı, iştahsızlık, zayıflama, hapşırma, burun mukozasında şişkinlikler, öksürük, nörolojik nöbetler, felç ve körlükler olabilmektedir.
  • Yeme içmede azalma, iştahsızlık, yüksek ateş
  • Akciğer enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları
  • Deride ve deri altında görülen lezyonlar ve kistlerdir.

Kedilerde mantar belirtisi varsa Veteriner Hekimin teşhis koyabilmesi için gerekli testleri yaptırmak tedavi sürecini hızlandırır.

Kedilerde mantar başlangıç aşamasında  doğru teşhis ve tedavi mantarın yayılmasını önleyen önemli bir ayrıntıdır. Teşhis mutlaka Veteriner Hekimlerce konulduktan sonra tedavi başlanmalıdır. Medikal yaklaşımlarla yapılmayan tahmini teşhisler tedaviyi geciktirerek yayılmaya sebep olan olumsuzluklardır.

Kedinizde bu mantar belirtilerinden bir ya da birkaçı varsa acilen kedinizi Veteriner Hekime götürerek muayene ettirmelisiniz.

Kedilerde Mantar Hastalığı Tedavisi

 

Kedilerde mantar tedavisi  mantarın çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavinin net olarak anlatılabilmesi için Veteriner Hekiminizin tam bir muayene ile teşhis koyması lazımdır. Mayalar ve mantarlardan kaynaklı enfeksiyonların şiddetine göre banyo tarzı ilaçlar ya da aşı uygulamalarına karar verilir. İkame besinlerle bağışıklık güçlendirilerek, kist lezyon durumlarına yönelik medikal tedaviler, inhale ilaçlar vb . birçok komplike bir sağıltım kararı verilmesi Veteriner Hekimin uhdesindedir.

Kedilerde mantar enfeksiyonu tedavi edilirken kedi sahiplerinin de dikkatli olması ve mantar bulaşmaması için gereken tedbirleri alması ve eldiven kullanması gerekmektedir.

Kedilerde saçkıran hastalığı insanlarda, köpeklerde ve kedilerde mantarın sebep olduğu bir deri hastalığıdır. Saçkıran hastalığı daha çok deride, saçta ve tırnak yüzeylerinde görülür. Ringworm enfeksiyonun adı ile bilinen hastalık deri üzerinde halkaya benzer, yuvarlak, kırmızı ve kabarık deri lezyonlarının oluştuğu bir hastalıktır.  Ringworm hastalığında  mantar sporları sebep olur.

Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniğinde yapılan mantar ve ringworm teşhis ve tedavilerinin takibi sebep ve sonuç odaklı izlem metotlarıyla yapılmaktadır.

instagram: @pethekimveterinerklinigi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın