KEDİLERDEN İNSANLARA BULAŞAN HASTALIKLAR
Bağlıca Pethekim veteriner kliniği ekibi olarak bu blog yazımızda Kedilerden İnsanlara Bulaşan hastalıklardan bazılarını size anlatmak istedik. Zoonoz olarak adlandırılan bu hastalıklar çok önemlidir. Aşağıda bu bilgilere yer verilmiştir.
Tırmık Hastalığı
Kedi tırmığı hastalığı, kedilerin enfekte tırmıklarından ve enfekte tükrük salyalarından bulaşan ve kedi üzerindeki pirelerle taşınan Bartonella henselae isimli bir bakterinin oluşturduğu hastalıktır. Bakteriyel bir enfeksiyon olan bu hastalık kediden insana tırmalama ile bulaşır. Açık yaraların kedi tarafından yalanması ile de bulaşabilir.
Kedi tırmık hastalığı olan bireylerde çizik ve ısırık veya çizik bölgesinde şişlik oluşur. Lenf bezlerinde şişkinlikler, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve eklem ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık durumu söz konusu olabilmektedir.
Bu tür vakalardan korunmak için kedilerin ısırığından korunmak, temas sonrası elleri yıkamak, dış parazit mücadelesi yapmak ve kedileri evde tutmak, hastalık riskini azaltır. Daha çok yavru kedilerin tırmalamaları sonrası ortaya çıktığı daha sıklıkla görülür.
Kedilerden İnsanlara Bulaşan Viral Enfeksiyonlar
Kuduz, kuduza enfekte bir kedi ısırığı yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Sinir sistemindeki etki sebebiyle kediler kuduza karşı oldukça duyarlıdırlar. Kuduz ölümcül ve bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanlarda kuduz enfeksiyonları genellikle ısırma ve kan yoluyla bulaşır. Kuduz aşısını sürekli güncel tutmak önemli bir ayrıntı ve koruma şeklidir.
Kedilerden İnsanlara Bulaşan Mantar Enfeksiyonları
Dermatofitoz mantarın neden olduğu enfeksiyondur. Enfekte kediler
çoğunlukla deride pullu bir leke olarak görünür. İnsanlarda, dermatofitoz enfekte bir hayvanın derisi veya kılları ile doğrudan veya dolaylı temas yoluyla bulaşır. Enfekte kediler derilerinden ve kıllarından sürekli olarak mantar sporlarını bulaştırır. Bağışıklık sistemi düşük çocuklara daha sık bulaşırlar. Tıbbi tedavi ve hijyen kontrolü güvenliği sağlamak için yeterlidir.
Ayrıca Protozoanlar olarak bilinen kriptosporidiyoz, giardiasis ve toksoplazmoz, Cryptosporidiosis, hem kedilerde ve insanlarda ishal, kusma, ateş, sebep olan bulaşıcılardır. Bu protozoonlar aylarca toprağı, suyu, bahçeleri, kum havuzlarını veya enfekte bir kedinin dışkıladığı herhangi bir yeri kirletmeleriyle ortamda enfeksiyon yayabilirler.
Kedilerden İnsanlara Bulaşan Hastalıklar Paraziter Enfeksiyonlar
Kedilerden en yaygın bulaşan dış parazit pirelerdir. Kaşıntı ve yangıya neden olan pireler ısırarak da rahatsızlık verirler. Pireler taşıyıcı ve bulaştırıcıdırlar. Pirelenmiş kedileri tarama sırasında insanların temas yoluyla yutulan pireler ve tenyalar ile tenyalarla enfekte olurlar. Bu durum insanlarda ve kedilerde aynı şekilde olur.
Uyuz, kedilerin başka bir zoonoz dış parazitidir. Deride kaşıntı ve kızarıklıklara, kabarık lezyonlara neden olurlar. İnsanlara da bulaşabilen
trobikal bir tedavi gerektiren zoonoz bir hastalıktır..
Yuvarlak ve kancalı kurtlar gibi kedi bağırsak parazitleri de insanlara bulaşabilmektedir. Kedi dışkısı ile kontamine olmuş topraklar yoluyla daha çok bulaşır.
Kedi bağırsak parazitleri ile enfekte çoğu insan hastalık belirtileri göstermese de bazı insanlar hastalanır. Çeşitli organları etkileyebilecek Toxocara larvaları karaciğer dahil olmak üzere abdominal bazı organlara, sinir sistemine yerleşebilirler Semptomları ateş, öksürük, hırıltılı solunum ve karın ağrısını içerebilir. Yemek öncesi ve sonrası el temizliği ve hijyen enfeksiyonu önleyebilir. Yavru kediler için anti-parazit ilaçlar ve yetişkin kediler için yıllık dışkı muayeneleri, hastalık riskini azaltmaktadır.
Pasteurella Multocidea
Pasteurella multocida, bazı kedilerin ağzında ki bir bakteridir. Bu bakteri ile enfekte kedi ısırıklarında, yara bölgesinde ağrı, şişme belirtileri gösterir.
Salmonella zehirlenmesi
Salmonella isimli bir bakteri neden olduğu bir enfeksiyondur. İshal, ateş ve mide ağrısına sebep olur. Salmonella bakterisi taşıyabilen ya da dışkılarında taşıyan enfekte kedilerde bulaştırır. Bu tür bulgularda tıbbi müdahale gerekebilmektedir.
ANKARA 7/24 ACİL VETERİNER KLİNİĞİ
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği olarak düzenlemiş olduğumuz Veteriner Hekim Sosyal Sorumluluk Seminerlerimiz kapsamında kedi sahiplerini ve evcil hayvan dostlarını bilgilendiriyoruz. İlk ve orta öğretim okullarında hayvan sevgisini anlatıyor, hayvanlardan insanlara bulaş risklerini de belirterek güvenli hayvan sevgisini vurguluyoruz. Geleceğimiz çocuklarımıza doğanın güzel varlıklarıyla zararsız yaşamı öğretiyoruz.
KEDİLERDEN İNSALARA BULAŞAN HASTALIKLAR
İnstagram: @pethekimveterinerklinigi
Referanslar:
Alkan, Z. “KEDİLERDE KULAK UYUZUNUN (Otodektik otitis) SAGALTIMıNDA İVERMECTİN’İN KULLANIMI”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 41 (1994 ): 0-0
Burgu, Ayşe . “ANKARA’DA SOKAK KEDİLERİNİN EKTO-VE ENDOPARAZİTLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 32 / 02 (Ocak 1985): 0-0https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000961
Burgu A. ANKARA’DA SOKAK KEDİLERİNİN EKTO-VE ENDOPARAZİTLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1985; 32(02): 0-0.
TODDER, Milli Nüve Dergisi; 2020;2
Paris, J.K., Wills, S., Balzer, H.J., Shaw, D.J. & Gunn-Moore, D.A. (2014). Enteropathogen co-infection in UK cats with diarrhoea. BMC Veterinary Research, 10, 13-24