KEDİLERİN HAMİLELİĞİ
KEDİLERİN HAMİLELİĞİ KAÇ GÜN SÜRER?
Bir kedinin hamileliği 61-72 gün aralığında değişmekle birlikte ortalama 67 gün sürmektedir. Hamilelik süresi üç ayrı dilim halinde değerlendirilir. Gebeliğin ilk yirmi gününde hamilelik sürecinin kuvvetlendirilmesi anlamına gelen yağlanma ve kilo alma şekillenir. Son yirmi günde oluşan kilolar yavruların büyümesinden kaynaklı artışlardır. Gereksiz kilo alınımını önermediğimiz gibi yağ ve kas yapısını da destekleyecek nitelikli mamaların kullanımını önemsiyoruz.
HAMİLE KEDİLERİN BESLENMESİ NASIL OLMALI?
Hamile kedilerin normal kilolarının yüzde kırk fazlasına ulaşması normal kabul edilirken daha fazla kilo alımları sağlık sorunlarını beraberinde getireceği düşünülür. Gebe kedilerin gebelik sürelerini Veteriner Hekimlerin kontrolünde uygun mama secimi ile metabolik durumlarına göre düzenlemek en doğru yaklaşımdır. Irk özellikleri, yaşları ve kilo durumlarına göre beslenme planı oluşturulması en doğru yöntemdir. Gebeliğin son çeyreğinde enerji gereksinimleri de dikkate alınarak besleme yapılmalıdır.
KEDİLERİN DOĞUM SONRASI BESLENMESİ NASIL OLMALI?
Kedilerin doğum sonrası beslenmesi yavruların beslenmesi ve süt üretimi de dikkate alınarak planlanmalıdır. Beslemenin doğru yapılması süt verimini ve yavru sağlığını büyük oranda şekillendirir. Normalden daha fazla yem ve su tüketimi yapan anne kedilerin mamaları mutlaka kaliteli hammaddelerden oluşmalıdır. Protein, yağ ve diğer rasyon içeriklerinin düzensiz ve kalitesiz olması anne ve yavru sağlığını bozarak henüz bağışıklık oluşmamış yavruların ölümüne sebep olabileceği bilinmelidir. Anne kedilerin beslenmesinde yem sunumu normalden daha fazla olmalı ve düzenli öğünlerle en az üç öğün beslenmelidir. Sürekli önünde su bulundurulmalıdır. Yavruların emzirip emzirmediği, süt üretiminin yavrulara yeterli olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
Kedilerin doğum sonrası beslenmesinde yavruların süt emdiği ortalama 50 gün Veteriner Hekiminizle mutlaka anne ve yavru beslenmesini istişare etmek en doğru yöntemdir.
Kedilerin doğum sonrası beslenmelerinde Pethekim Veteriner Kliniği olarak sindirim sisteminin fizyolojik yapısı ve gelişimlere göre beslenme takvimi oluşturularak bilimsel verilere göre planlanmaktadır.
Doğum yapan kedilerin beslenmesinin beslenme kriterleri için birçok kirli bilginin olduğu yerlerden değil Veteriner Hekimlerden ve bilimsel makalelerden yararlanmak doğru olacaktır.
DOĞUM YAPAN KEDİLERE HANGİ MAMA YEDİRİLİR?
Yeni doğum yapan kedilere besin değeri yüksek ve kaliteli hammaddelerden üretilmiş ve mutlaka bir resmi otorite onayından geçmiş mamalarla beslenmelidir. Kolostrum üretimini ve yavru sağlığını bozmayacak ve süt üretimini ve gerekli vitaminleri ve mineralleri bilimsel oranlarda içeren mamaları kullanmak en doğru yoldur.