KÖPEKLERDE LEPTOSPİROZ HASTALIĞI


KÖPEKLERDE LEPTOSPİROZ HASTALIĞI

 

Köpeklerde Leptospiroz, ya da leptospirozis başlıca köpek, insan ve diğer bazı hayvanlarda görülebilen, dünyaca yaygın zoonoz yani hayvandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Leptospira interrogans’ın neden olduğu enfeksiyon, özellikle L. canicola ve L. icterohaemorrhagiae serotipleridir. Bu bakteriler Nemli topraklarda, yüzey sularında ve atık sularda (asidik olmayan pH) haftalarca hayatta kalabilirler. Genelde yaz ve sonbahar aylarında ve kırsal kesimde yaşayan köpeklerde, av köpeklerinde veya başka birçok bireyle temasa geçen köpeklerde sık görülür.

 

Köpeklerde Leptospiroz Hastalığının Bulaşması Nasıldır?

Enfeksiyonun ana kaynağı, enfekte hayvanların idrarıdır. Bakteriyel dökülme birkaç ay boyunca aralıklı olarak gerçekleşir. Enfeksiyon, mukoza zarları veya cilt sıyrıkları yoluyla vücut içine girer ve hastalığı oluşturur.

 

Leptospiroz Hastalığının Klinik Belirtileri Nelerdir?

 

Kuluçka süresi 5 ila 15 gündür. Ağır vakalarda hastalık aniden gelişir ve hafif halsizlik, iştahsızlık, kusma, ateş ve sıklıkla hafif konjonktivit ile karakterizedir. Köpeğiniz kusuyor, iştahsızlık ve gözlerinde enfeksiyon oluşmuşsa Pethekim acil veteriner kliniğimize 7/24 gece gündüz ulaşabilirsiniz. Bazı köpekler, hastalığın ilk belirtisi olarak sarılık (deri, göz ve mukoza zarının sararması) sunar. Alt sırtta (böbrek bölgesi) ağrı da hissedilir. Hastalık ilerledikçe, hemorajik gastroenteritin varlığını gösteren kusma ve kanlı ishal de vardır. Böbrek sorunları sıklıkla ortaya çıkar ve etkilenen hayvanlarda başlıca ölüm nedenidir. Köpeğinizde idrarı koyulaşıyor, karın ağrısıyla mukozalarında sarılık varsa acil veteriner hekiminiz ile görüşün. Eğer kendi hekiminize ulaşamazsanız 7/24 açık veteriner kliniği olan Pethekim Veteriner Kliniğimize ulaşabilirsiniz.

TEŞHİS:

Pethekim Veteriner Kliniğimizde Nöbetçi veteriner hekimin muayenesi ve sizin gözlemlediğiniz klinik belirtilerinin yanında;

  • Hemogram
  • Biyokimya analizi
  • Ultrasonografi
  • Bazı test kitleri
  • İdrar analizi

Gibi bazı parametreleri sizden isteyecektir. Bu parametrelerin sonucunda doğru tanısını koyacaktır. Tanısı koyulduktan sonra doğru bir tedaviyle hastalığı yenmeye çalışırız.

KORUMA

Köpeklerde Leptospiroz hastalıktan korunmak için aşı yapılır. Bakteri Leptospira aşılarının ilk aşılama için 2 ila 4 hafta aralıklarla iki doz aşı uygulanır. 1 yaşından sonra Yıllık tek doz uygulanmasıyla da korumuş oluruz. Karma aşısı dediğimiz, aşı içerisinde Leptospira etkeni vardır.

Enfekte köpeklerin idrar, insanlar ve duyarlı diğer hayvanlar için tehlikelidir. Etkenin sağlam deriden geçebilme özelliğinden dolayı, şüpheli köpekleri tutan veteriner hekim, hasta sahibi ve yakın temas eden kişilerin eldiven giyerek kendilerini korumaları gerekir. Etken dış ortamda idrarda uzun süre yaşamadığından, hastalık etkeni ile temas eden yerlerde etkili dezenfektanlar ile temizlenebilir.

Pethekim Acil Veteriner kliniğimize daha önce gelen vakalarda iyileşme oranı yüksektir. Leptosiproz gibi etkenlerde klinik belirtilerine dikkat edip  ve hemen önlemler alınır. Köpeğim kusuyor, köpeğimde sarılık, köpeğim kanlı idrar yapıyor, köpeğim karnına dokundurtmuyor gibi şikayetlerinizde bize 7/24 acil veteriner, açık veteriner, nöbetçi veteriner kliniği olarak gece gündüz demeden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın