Köpeklerde Sarılık (Köpeklerde İnfeksiyöz Canine Hepatitis)


Köpeklerde Sarılık (Köpeklerde İnfeksiyöz Canine Hepatitis)

 

Köpeklerde sarılık (Köpeklerin infeksiyöz Canine Hepatitis hastalığı) ateş, kanama, pıhtılaşma bozuklukları ile gözüken bir hastalıktır. Bu hastalık en iyi veteriner hekim yaklaşımı ile değerlendirilmelidir çünkü öldürücü viral hastalıklar sınıfında olması önemini arttırmaktadır.

 

Köpeklerde sarılık etkeni nedir, nasıl yayılır?

Hastalığın etkeni Adenovirus grubundan bir virustur. Etken 132 °C de kısa sürede tahrip olur. Nitelikli Veteriner Hekimlik hizmeti çalışmalarında enfeksiyon ağız  yoluyla bulaştığı çok kez tespit edilmiştir. Etkenin ilk üremesini tonsillerde ve bölgesel lenf yumrularına geçirdikten sonra, buradaki enfekte hücreler viremiyi başlatır. Kan dolaşımına giren virus, özellikle karaciğer paranşim hücreleri ile Retikuloendoteliyal sistem hücrelerine karşı yüksek hasar oluşturur. Hastalığın akut döneminde virus başta kan olmak üzere bütün vücut sıvılarında görülür. Ayrıca bu virus (CAV-1) hastalığı geçiren köpeklerin böbreğin fonksiyonel kısımlarına yerleşmek suretiyle burada yıllarca kalır ve bu hayvan diğer hayvanlar için enfeksiyon kaynağı oluşturur. Taşıyıcı hayvanlar dışkıları ile de etkeni çevreye yayabilirler. Enfeksiyonu geçiren köpekler uzun süre bağışık kalırlar.

Enfeksiyöz Canine Hepatitisin  inkübasyon süresi 4-7 gündür. Akut olaylarda beden ısısı 39.5°C ile 40°C arasındadır. Hayvanda halsizlik ve depresyon, iştahsızlık, şiddetli, konjuktivitis, ağrı; duyarlılık ve lakrimasyon, ağız mukozasında kanama odakları, tonsillerde şiddetli büyüme, mukoza yüzeylerinde değişik büyüklükte kanamalara rastlanır. Hastalık ilerlediğinde  yüksek seyreden beden ısısı 1 – 2. günün sonunda düşer ve yaklaşık 24 saat bu şekilde devam ettikten sonra tekrar yükselir. Şiddetli akut olgularda vücuttaki  hemorajik diatesis nedeniyle ölüm söz konusu olur. İshal ve kusmalarda, karın duvarının gergin ve duyarlı olduğu basınç uygulandığında ise kusma olur. Oluşan hasarlar nedeniyle hastalarda sinirsel semptomlar gelişir. Akut olgularda gözlenen ölümün önemli bir kısmının hepatik kanama sonucu meydana geldiği Uzman Veteriner Hekim çalışmaları ile tespit edilmiştir.

Perakut form; daha çok genç olan köpeklerde rastlanır. Hasta hayvanlar önemli bir belirti göstermeksizin ölürler.

Hafif seyirli olgu ve hastalıklarda kronikleşme oranı yüksektir.

Köpeklerde sarılık hastalığının teşhisi nasıldır?

Enfeksiyöz Canine Hepatitis’in teşhisinde bahsedilen fiziki muayene bulgularının yanısıra Laboratuvar analizleri ile Total lökosit sayısı (WBC) bakılması gerekir. Gerek hasta ve gerek taşıyıcı olan hayvanlardan alınan serumlarda antikor titresi tespiti suretiyle tanı konulur. Ankara 7/24 Açık Veteriner Kliniği olarak hizmet veren Pethekim Veteriner Kliniğinde bu teşhis ve tedavi hizmetlerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Tedavi için mutlaka Veteriner Hekiminize başvurun. Burada yazılan bilgiler genel olarak hastalığın ciddiyetini anlatma amaçlıdır. Hastalıktan hayvanlarımızı korumak için mutlaka aşı yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın