KÖPEKLERDE TÜMÖR
Köpeklerde tümör olguları yaşama yıllarına bağlı olarak daha uzun yaşayan köpeklerde, görülme oranı artmaktadır. Köpeklerde tümör iyi ve kötü huylu olabilmektedir. Tüm tümör olgularında hücreler ve dokular etkilenebilmektedir.
Köpeklerde tümörler diğer tüm canlılarda olduğu gibi hücre ve organlarda, yıkım ve fonksiyon kısıtlaması sistemi ile zarar verirler. Yaşa bağlı olabildiği gibi birçok farklı etken ile de tümör olguları köpeklerde risk oluşturabilmektedir.
Köpeklerde kemik doku, kas doku, yağ dokusu, kıkırdak dokusu ve iç organlarda vb. organ ve dokularda oluşabilen tümörler klinik muayene belirtileri, laboratuvar ve görüntüleme sistemleri ile teşhis edilebilmektedir.
Kan damarları, salgı organları ve diğer organlardaki hücre bölünmeleri sırasındaki hatalardan oluşabilmekte, kanser ve tümür oluşumlarına sebep olmaktadır.
KÖPEKLERDE KANSER
Tümörün ikinci adı kanser olarak bilinir. Bir tümör hücresinin kontrolsüz ve hızlı üremesi kanser anlamına gelir. Bunun aksine hızlı büyümeyen kontrollü tümör hücreleri iyi huylu diye tanımlanan tümörlerdir. İyi huylu tümörler benign, kötü huylu tümörler ise malign diye adlandırılır. Malign tümörler metastaz yaparak farklı organlara sıçradıkları için daha tehlikeli kabul edilirler.
KÖPEKLERDE KÖTÜ HUYLU TÜMÖR = MALİGN TÜMÖR
Köpeklerde tümörlerin kötü yada iyi huylu olma durumları tecrübeli Veteriner Hekimler tarafından alınan biyopsi örneklerinin patolojik olarak incelenmesi sonucunda, hücrelerin ortaya ilk çıkışlarına göre belirlenir. Malign tümörler erken ya da geç metastaz yapan diye de sınıflandırılmaktadırlar. Geç metastaz yapan tümörler erken teşhiste yayılması engellenebilmektedir. Pethekim Veteriner Kliniği olarak tümör olgularını ileri yaşlardaki tüm köpeklerde dikkatle izlemek adına erken metastaz ve geç metastaz ayrımları ile onkolojik izlenimleri teşhis ediyoruz.
Pethekim Veteriner Kliniği, Veteriner Hekim kadrosu ile Akademisyen Veteriner Hekimler periyotik olarak değerlendirme ve tarama toplantıları yaparak, takibini yaptığımız tümörlü ya da kanser hastası köpeklerimizin parametrelerini, tedavilerini, metastaz durumlarını değerlendiriyoruz.
Köpek kanser vakalarında yapılan izlemlerde, “köpeklerde tümör neden olur” sorusunun cevabı arandığında;
Köpeklerde tümör neden olur?
Birçok bilim adamına göre bedeni oluşturan hücreler, düzenli olarak bölünürken birçok bölünme hataları oluşuyor. Bu bölünme hatalarını bağışıklık sistemi güçlü olanlar, bağışıklık sistemindeki ajanlar vasıtası ile bu hataları yok ediyor. Yani anormal hücreler yok ediliyor.
Tümörlerin sebebi tümüyle bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık, yaş, hastalıklar, uv ışınları, beslenme bozuklukları, stres, kanserojenler ve çevre faktörleri olarak biliniyor.
Kanserojenler doğrudan tümör olgusuna sebep olan maddelerdir. Örneğin aspest vb. kimyasallar köpeklerin sıklıkla maruz kaldığı kanserojenler olduğu bilinmektedir.
7/24 Açık Veteriner Hekimlik Hizmeti sunan Pethekim Veteriner Kliniği olarak kanserojen madde içerme riski bulunan tüm beslenme kaynaklarından köpeklerimizi uzak tutmamız gerektiğini hatırlatıyoruz. Mamalar ve çiğneme ürünlerinin hatta ödül ürünlerinin üretim şekillerini ve içeriklerini bilerek köpeğimize sunmalıyız. KANSEROJEN maddeler ile temas etmiş ürünleri köpeklerimize asla yedirmemeliyiz.
Tüm aşılamalarını zamanında doğru bir izlemeyle uygulatmalı, sadık dostlarımız köpeklerimize emin ve güvenilir dost olmalıyız.
Ankara Veteriner, Ümitköy Veteriner, Çankaya Veteriner, Çayyolu Veteriner, Etimesgut Veteriner, Bağlıca Veteriner Hizmet Bölgelerimizde tüm evcil hayvan dostlarımıza, Koruyucu Veteriner Hekimliğin önemini anlatıyor ve köpekleri kanserden korumanın yolu nitelikli ve doğru besleme olduğunu vurguluyoruz.
Mesa Koru Veteriner, Yaşamkent Veteriner, Yapracık Veteriner, Batıkent Veteriner, Eryaman Veteriner, Elvankent Veteriner, Alaçaatlı Veteriner Hizmet bölgelerimizde de Kanserjen içerikler yönü ile üretilmiş ödül ürünlerini mutlaka irdeleyerek dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.
Veteriner Hekiminizi sadece hastalık, mama ve aşı temini için değil evcil dostlarınızın sosyal durumlarını, beslenme durumlarını, sizinle olan ilişkilerini, onların duygularını ve karamsarlıklarını da konuşmak için ziyaret edin.
PETHEKİM VETERİNER KLİNİĞİ