Kuşlarda Tüy Yolma Hastalığı

KUŞLARDA TÜY YOLMA HASTALIĞI

 

Kuşlarda tüy yolma ciddi sorunlara yol açan hastalıklar olduğu gibi diğer bazı hastalıkların oluşmasına zemin oluşturan bir durumdur. Tüylerini kendisi yolan kuşların bu davranışları sağlıklı yaşamlarını büyük oranda etkiler.

Kuşlarda tüy yolmanın birçok nedeni vardır. Tüy yolan kuşlarda bu sebeplerden biri ya da bir kaçı olabilir.

 

Kuşların başlıca tüy yolma sebepleri:

 

Tüy yolmaya yol açan sağlık sorunları :  Alerjiler, mantarlar, parazit enfeksiyonları , bakteri hastalıkları, iç ve metabolik hastalıklar, tüy folliküllerinde bölünme hataları, vitamin ve mineral eksiklikleri  ve hormon ve endokrin hastalıkları vb.  sayılabilir.

 

Ortamdaki  nem oranı : Kapalı ortamlarda yetiştirilen kuşların  bir çoğu nemli bölgelere gereksinim duyan kuşlardır. Evlerimizdeki  kalorifer sistemleri sebebiyle nem oranı düşük olmakta ve bu kuşlarda tüy yolma proplemleri oluşmaktadır. Bu sebeple evlerde veya kapalı ortamlarda nem oluşturacak sistemler oluşturulmalıdır.

 

Stres faktörü : Kuşlar gün boyu uçmayı seven  günlük aktivitelerini yaparak ve beslenerek geçirecek şekilde yaratılmıştır. Uzun süre kafes içinde ya da  kapalı alanlarda kalan kuşlar enerjilerini harcayamazlar. Kontrollü bir şekilde, ev ortamındaki tehlikeleri hesap ederek kafesten çıkarılabilir ve enerjilerini atmalarına imkan verilebilir. Kuşların kafesleri de büyüklüklerine ve türlerine göre ayarlanmalıdır.

Kuşlarda obsesif bozukluklar  : 

 

Kuşların tüy yolmalarının sebebi olarak  sık görülen psikolojik rahatsızlıktır. Nörolojik ve psikolojik bir değerlendirme ve izlemle tespit edilebilen bu durumunda tedavisi mümkündür. Aynı şekilde ortamdaki bazı hususlardan rahatsız olmaları ve dikkat çekmek için yaptıkları tüy yolma halleri de bu kategoride değerlendirilir.

 

Tüylerini yolan kuşlar için neler yapılmalıyız? 

 

Kuşların Tüy Yolma hastalıklarında mutlaka konu uzmanı bir Veteriner Hekimden destek alınmalıdır. Tüy yolmanın sebebi hekim tarafından ortaya konulmalıdır. Kanatlı hayvan sahibi olarak bu teşhis sürecinde veteriner hekime kuş ile ilgili veriler sağlanmalı ya da izlem yapmasına imkân verilmelidir. Hiçbir zaman muayene edilmeden bu konuya yönelik ilaç başlanmamalıdır.

 

 

Bağlıca Kuş veteriner

 


 

Pethekim Veteriner Kliniği

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın