Muhabbet kuşu | muayene süreci nasıldır?


Muhabbet kuşunuzu bir veteriner kliniğine götürdüğünüzde nasıl bir işlem süreci ile karşılaşırsınız?

Muhabbet kuşları sıcakkanlı ve çok hassas canlılardır. Eğer sağlığı konusunda bir problem ile karşılaşırsanız vakit kaybetmeden bir veteriner kliniğine götürmelisiniz. Kaybedilen zamanda durum daha kötüye gideceği gibi yapılacak olan tedavide başarı oranı düşer. Eğer muhabbet kuşunuz yemiyor, içmiyor, kafe diplerinde durmayı tercih ediyorsa bu durum bir hastalık durumunun habercisidir ve geciktirilmemesi gerekir. Eğer bir ishal durumu varsa, kaşıntısı varsa, ötüşünde bozukluk, aksırıklar ve tıksırıklar varsa bunlar önemli hastalık bulgularıdır. Vakt kaybetmeden bir veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Muhabbet kuşumu veteriner Kliniğine nasıl götürmeliyim?

Öncelikle Veteriner kliniğini arayarak durumu ona anlatın. Hekim size özel olarak şunu şunu yaparak getirin demediyse,  rutin muhabbet kuşu taşıma kurallarını uygulayarak getirin. Kuşunuzu kliniğine götürmeden önce kafesi temizlemeyin. Kafesteki dışkılar ve ortamındaki tablo hekimin muayene ederken görmek isteyeceği bir durumdur. Temizlemediğiniz  kafese kuşunuzu koyarak kafesin üzerini havlu yada battaniye örterek rüzgar almamasını sağlamalısınız. Bu şekilde muhafaza ederek kuşu kliniğe götürün.

Veteriner Hekim muhabbet kuşunu nasıl muayene eder?

Veteriner hekim ilk olarak kafesteki dışkılara ve kafes ortamına bakar. Bu süreç durumun aciliyet durumuna göre de değişebilir. Hekim genel tabloya bakarken size bir takım sorular sorar. Ne zamandan beri bu şekilde olduğu, yemesini, içmesini vs. gibi sorular sorarak sizden iyi bir anamnez alır. Sizin söylediklerinize ve kuşun genel durumuna göre hekim farklı yollar izler. Bazen kafesteki dışkıdan numune alarak mikroskopta gaita muayenesi yapar, bazen kuşun kanat altı lenf yumrularını muayene eder. Kaşıntısı varsa mantar yönünden ya da paraziter yönünden bir muayene yapar. Bazen kanda froti bakar. Bu tarz yapacağı işlemler kuşun problemine yönelik çeşitlilik gösteren muayenelerdir. Hekim bir takım tetkik ve muayene sonucunda teşhisini koyar. Teşhisine göre tedavi başlar ve size tedavisinde uygulamanız gereken ilaçları nasıl uygulayacağınızı tarif eder.

Eğer muhabbet kuşu herhangi bir sebepten yaralanmışsa o zaman durum daha farklı bir şekilde işler. Hekim daha hızlı olur, kanama varsa onu durdurmaya yönelik işlem uygular. Kırıkları varsa kırık sağaltımı uygular. Hekimin cerrahi acıdan yapacağı işlemler kuştaki yaralanmaya göre değişiklik gösterir.

Muayene öncesi ve sırasında hekimin sizden istedikleri?

Hekim sizden kuşun gecikmeden ve kuşu muhafazalı bir şekilde getirmenizi ister. Rüzgara maruz kalmadan ve kafesi temizlenmeden gelmesini ister. Bunun dışında muayene sırasında soracağı sorulara net ve doğru bir şekilde cevap vermenizi bekler. Eğer kliniğe götürmeden kuşunuza herhangi bir ilaç, vitamin yada ampirik bir tedavi uyguladıysanız bunu mutlaka veteriner hekiminize söylemelisiniz. Çünkü veteriner hekim bir tedavi başladığında kullanacağı ilaçlar sizin verdiğiniz ilaç ya da vitamin guruplarıyla etkileşime girebilir ve risk oluşturabilir.

7 thoughts on “Muhabbet kuşu | muayene süreci nasıldır?”

    • Pethekim Veteriner Grup

      Geçmiş olsun, muhabbet kuşlarında bu durum çok fazla sebepten dolayı olmaktadır. Muhabbet kuşu ile ilgilenen veteriner hekim hocamıza randevu alarak muayene ettirebilirsiniz. İyi günler.

      PETHEKİM VETERİNER KLİNİĞİ

  • Benim kusum bir kac gunde bir hapsirip duruyor 5 6 saniye suruyor. Sonra geciyor bi daha olmuyor sonra bi iki gune yine tekrarliyor. Onun disinda yemek yemesinde icmesinde ucmasinda bir sıkıntı yok. Pelet yem sebze meyve nut yiyor. Cogu zaman keyfi de yerinde enerjik. Bu hapsirma gecici bir durum mudur? Kustan anlayan guvenilir bi veteriner yok etrafimda o nedenle goturemiyorum. Bu durum beni cok uzuyor. Yardimci olursaniz sevinirim. Yapilabilecek birsey var midir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın