Muhebbet kuşlarında yumurta sıkışması
Yumurta sıkışması olan kuşu nasıl anlarız?
Yumurta sıkışması olan kuş yuvada yatarken, yumurtası varken yada yeni yumurtlayacak olan kuş, bitkin bir halde kendini yuvalıktan dışarı atar ve sahibinden kaçmaz. Tüylerini kabartır. Yumurtasını çıkartma eğiliminde olur. Kuyruğunu yukarı kaldırıp ıkınma hareketleri yapar. Dışkısını yemliklere ve bulunduğu bölgeye yapar. Bu tarz sıradışı davranışlar şekillenir. Böyel zamanlarda bir veteriner hekimden destek almanız gecikmiş olguların önüne geçer.
Neden Yumurta sıkışması olur?
Kuşlarda yeterli Ca (kalsiyum) seviyesi oluşmazsa yumurtlamakta güçlük çeker ve buna bağlı olarak yumurta sıkışması şekillenir.
Peki Ca ihtiyacını bir kuşta nasıl karşılarız. Kalamar kemiği, kireç taşı, kumlar, yumurta kabığu yada ca tozları gibi çeşitli yem katkı maddelerinden faydalanabilirsiniz. Bazı kuşlar kalamar kemiği yada kireç taşı yememekte ısrarcı olabilir. Ozaman yumurta mamasına yada yemliğine kalamar kemiği tozu, ca tozları katarak verebilirsiniz. Kuşlar için üretilmiş hazır Ca tozlarıda bulunmakta, ama ca tozunu bir veteriner kliniğinden temin edemiyorsanız evdeki yumurta kabuklarını hafif fırınlatarak iç zarından ayrılmasını sağlayıp toz haline getirerek verebilirsiniz. Bu da sizin Ca ihtiyacınızı karşılar.
Kuşlarda vitamin eksikleri, ilk yumurtlama dönemi, üst üste kuluçkaya yatma durumları gibi durumlarda yumurta sıkışması sorunlarına yol açar.
Muhabbet kuşlarında yumurta sıkışması olduğunda ne yapmalıyız?
Kuşlarda cloaca zeytin yağı ile yağlanır ve hafif palpasyonlarla yumurtanın çıkmasına yardımcı olunarak yumurtlaması sağlanır. Bu iş profesyonellik isteyen bir iştir. Eğer bu işi daha önce yapmadıysanız internetten videolar izleyerek bunu yapmaya yeltenmeyin. Sizin yapacağınız yanlış müdahale yumurtanın kırılmasına sebep olabilir. Yada yumurtanın daha geriye gitmesine neden olabilir. Bu durmlar çeşitli komplikasyonları beraberinde getirir. Tehlikeli durumlardır. İşi bilen bir veteriner hekime görümeniz onun sağlığı açısından önemlidir.