Papağan | muayene süreci nasıldır?

Papapağanların  Veteriner kliniğindeki Muayene süreçleri

                Papağanlar evlerimizin soysal canlılarıdır. Kendilerini süreç içersinde evin bir bireyi olarak kabul ettiren bu egzotik canlılar, hastalandıklarında bizi ciddi üzüntüye sokarlar. Daha önce bir veteriner kliniği serüveni yaşamamış olan papağan sahipleri veteriner kliniğine gitme konusunda tedirinlik yaşarlar. Buradaki korku, sürecin nasıl olduğu bilinmediğinden  kaynaklıdır. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda sürecin nasıl işlediğini anlatalım.

                Öncelikle papağanınız hastalandığında veteriner hekim ile telefonda iletişime geçin. Karşılaştığınız hastalık yada problemi hekime kısa ve öz bir şekilde anlatın. Nasıl getirmeniz konusunda ona danışın. Bazı yaralanma durumlarında yada bazı hastalık durumlarında hekiminiz sizden özel bir taşıma şekli yada farklı bir uygulama yöntemi uygulayarak kliniğe getirmenizi isteyebilir. Eğer Veteriner hekim trafından belirtilmemişse standart papağan taşıma prosedürü uygulayın. Standart papağan taşıma prosedürü kısaca şudur;  papağanın içine sığabileceği kafes, kedi taşıma box ları vs tarzı ürünler kullanarak papağanı sitrese sokmadan içine koyulur.  Özellikle üzeri havlu yada bir çarşafla örtülür. Bu örtü  hem papağanınızın daha az sitere girmesini sağlar hemde rüzgara maruz kalmasını önler. Hastalık yada sindirim sistemi kaynaklı bir problemden dolayı kliniğe gidiyorsanız en son yaptığı dışkıyı da alarak kliniğe gidin.  Almanız hiç mümkün değil ise dışkının net birşekilde incelenebileceği resmini çekin. Hekim dışkının kıvamı, kokusu yada mikroskobik muayenesini değerlendirecektir. Ardından papağanın normal rutinde durduğu kafes yada tünekliği kliniğe gitmeden önce fotoğraflayın. Tüm bunlar tanı ve tedavide hekimin daha hızlı ve doğru sonuca ulaşmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yediği yemin paketini getirmeniz hiç olmadı paketin resmini çekip getirmeniz de diğerleri kadar önemlidir.

                Kliniğe gittiğinizde veteriner hekim sizden bilgi alır. Nezamandan beri hasta olduğu, ne tarz hastalık belirtileri olduğu, ev ortamı vs tarzı bilgileri sizden alır. Veteriner hekim sizden papağanınızın gaga kısmını bantlamanızı ve muyaneyi kolaylaştıracak tutma işlemlerini sizden yapmanızı isteyebilir. Hekim papağanı fazla sitrese sokamadan hızlı birşekilde muyane eder. Edeceği muyane hastalık belirtilerine göre farklılıklar gösterir. Bu bazen mikroskopta dışkı incelemesi olur, bazen özel ışık tutarak muayene olur bazende elle birtakım yerlerini palpe ederek muayene olabilir. Nasıl bir muayene olacağı hekimin kontrolünde gelişir. (Cerrahi müdahalelerde  daha farklı bir süreç işler.) Tüm bu muayenede tanı işlemi tamamlandıktan sonra hekim papağanınıza bir tedavi  başlar ve kullanılacak ilaçlar size tarif edilerek uygulanır.

                Papağanlar da diğer evcil hayvanlar gibi hastalanabilir. Hastalandıklarında da Veteriner kliniğine gidilmesi hayati önem taşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın