KEDİMİN AYAĞI KIRILDI- Çankaya Veteriner


Kediler KIRIK

 

Kırık nedir?

Kırık , kırık bir kemiği tanımlamak için kullanılan terimdir. Kırığın konumuna, yaralanmanın ne kadar karmaşık olduğuna ve kemiğin/kemiğin deriyi delip geçmediğine göre adlandırılan birçok farklı kırık türü vardır. Ameliyat tavsiye edilirse pim,platin, tel veya vida gibi çeşitli metal cerrahi implantların kullanımı kullanılacaktır.

Kırıklar nasıl tedavi edilir?

Kırık onarımı teori ve pratiğinin daha iyi anlaşılması için  kırık bacağı olan bir kedi için hareketinin azaltıması ve kırık uçlarının birbirleriyle birleşip kallus dokusunu oluşturmasını kolaylaştırarak iyileşmesini hızlandırmaktır. Kedilerde kırık operasyonu ve kırıklara müdahale için acil veteriner, açık veteriner, ankara veteriner, nöbetçi veteriner, Çankaya veteriner, Bilkent veteriner, bağlıca veteriner, ümitköy veteriner, Çayyolu veteriner yazarak bize danışabilirsiniz. 7/24 açık olan Pethekim veteriner kliniğimizle görüşebilirisniz.

“Kırık onarımının ana hedefleri kırığın hızlı iyileşmesini sağlamak
ve kedinin bacağını mümkün olduğunca çabuk kullanmasını sağlamaktır.”

 

Travmatik bir olay sonucunda bir kedinin alabileceği kırıkların büyük çoğunluğunu onarmak artık mümkün. Kırık onarımının ana hedefleri kırığın hızlı iyileşmesini sağlamak ve kedinin bacağını mümkün olduğunca çabuk kullanmasını sağlamaktır. Çoğu durumda bu, kırık kemiğin yeniden oluşturulmasını ve bu pozisyonda metalik implantlarla sabitlenmesini içerir.

Kırıkların sabitlenmesi için en yaygın yöntemler şunları içerir:

  • Kırılan kemiğin ilik boşluğuna paslanmaz çelikbir Pim yerleştirmek
  • Kemiğin dışına vidalanmış bir platini ile kemiği yerine yerleştirmek veya birkaç kısa paslanmaz çelik pimi dikey olarak kemik parçalarına  yerleştirmeyi ve bu pimleri metal çubuklar ve klemplerkullanarak bacağın dışına bağlamayı içeren bir harici fiksatör kullanmaktır. Bu dışarıdan olana ise external fiksasyon denir. Fiksasyon bir yapıyı sabitlemek demektir.

Hangi tekniğin kullanılacağına ilişkin karar bir dizi faktöre bağlıdır:

  • Kedinizin yaşadığı kırık türü, Kırığın yeri, kırığın zamanı
  • Veteriner hekiminizin veya cerrahınızın hangi donanıma sahip olduğu
  • Kedinizin kırıktan dolayı açık yara oluşup oluşmadığı
  • Kedinizin yaşı

Kırıklar nasıl teşhis edilir?

Kedinizde bir kırık varsa, normalde ağırlık taşıyamaz veya etkilenen kırık olan bölge üzerinde duramaz. Genellikle, bir kırık ağrılıdır. Kırık bölgesinde yumuşak doku şişmesi olabilir. İştahı azalır, normal hareketlerini yapamaz, sancılanır.

“Radyografiler (X-ışınları) teşhisi doğrulamak
ve ek yaralanmaları araştırmak için kullanılacaktır.”

Veteriner hekiminiz, kırık kemiklerin uçları arasında ağrı, şişlik ve gıcırdatma hissi arayarak kırık olup olmadığını tespit edebilecektir. Teşhisi doğrulamak ve ek yaralanmaları araştırmak için radyografiler (X-ışınları) kullanılacaktır.

Ek yaralanma yoksa, veterineriniz hangi tespit yönteminin kullanılacağını belirlemek için kırık uzvun radyografilerini kullanacaktır. Kırık onarıldıktan sonra, kemik parçalarının ne kadar iyi birleştiğini değerlendirmek için radyografiler alınacaktır. Radyograflar ayrıca tüm pimlerin ve/veya plakaların tam yerleşimini belgeleyecektir.

Kedimin ayağı kırıldı, kedim sürekli yatıyor, kedim ayağının üstüne basamıyor, kedim seke seke yürüyor sebebi nedir? diyorsanız, 7/24 açık veteriner, nöbetçi veteriner, acil veteriner kliniği olarak Pethelim veteriner kliniğimizi arayınız. Pethekim veteriner kliniği hangi bölgelerde çalışır; bağlıca veteriner, Etimesgut veteriner, ankara veteriner, Çayyolu veteriner, Çankaya veteriner, ümitköy veteriner, Alsancak veteriner, koru veteriner, balgat veteriner, dikmen veteriner, alacaatlı veteriner, yaşamkent veteriner, yapracık veteriner, mustafa kemal mah veteriner gibi bir çok Ankara veteriner bölgesi ile ilgilenmekteyiz.

Kedimin ameliyat sonrası bakıma ihtiyacı var mı?

Bir kırık onarıldıktan sonra, veteriner hekiminiz, cerrahi alan enfeksiyonları, cerrahi implantların hareketi veya diğer problemler gibi hemen ameliyat sonrası komplikasyonların olmadığından emin olmak için normalde kedinizi birkaç gün hastanede tutacaktır. Kırık onarıldıktan hemen sonra, küçük bir ek destek sağlamak ve kırığı çevreleyen yumuşak dokuların şişmesini en aza indirmek için kırık uzuv üzerine yumuşak bir bandaj yerleştirilebilir. Nadir durumlarda, uzvun sert bir alçıya alınması gerekebilir; ancak, bu genellikle önlenir.

Antibiyotikler, kırık bölgesinde enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için sıklıkla reçete edilir. Ağrı kesici ilaçlar ayrıca kırığın cerrahi onarımından önce, sırasında ve sonrasında kullanılacaktır. Kediniz eve döndükten sonra, sakinleşip, dinlenip uyuyamayacaklarını gözlemleyerek ağrı belirtilerini izlemek önemlidir.

Yetersiz beslenme kırık iyileşmesinin yavaşlamasına neden olabilir. Optimal iyileşmeyi desteklemek için, veteriner hekiminiz size diyet mamaları önerecektir.

İlk 6-7 gün kedinizin kafeste sıkı bir şekilde dinlenmesi gerekebilir. Gerçek kırık onarımına bağlı olarak, veteriner hekiminiz, kedinizin biraz sınırlı hareket etmesine izin vermek için yatak odası gibi küçük bir alana hapsolmanızı önerebilir. Genel olarak, bir kafeste katı hareketsiz hale getirmenin aksine, kedinizin yakın gözetim altındayken küçük bir odada egzersiz yapmasına izin vermek daha çok tercih edilir. Fiziksel aktivite, kırık uzuvdaki kas kaybını en aza indirir, uzun süreli eklem hareketsizliği olasılığını azaltır ve kırığın iyileşmesini hızlandırır.

Kedinizin hapsedilmesini ve aktivite kısıtlamasını gerektireceği süre, aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  • Kedinizin yaşı: genç kediler, yaşlı kedilerden daha hızlı iyileşir
  • Kedinizin kronik böbrek hastalığı, hipertiroidizm vb. gibi iyileşmeyi geciktirebilecek önceden var olan bir hastalığı varsa.
  • Kedinizin maruz kaldığı kırık türü
  • Kullanılan tedavi türü
  • Kedinizin ameliyattan sonra bacağını ne kadar çabuk etkin bir şekilde kullanmaya başladığı
  • bir süre geçtikten sonra kırığın radyografilerde görünümü

Veteriner hekiminiz kırığın yeterince iyileştiğinden emin olduğunda, egzersiz kısıtlamasının artık gerekli olmadığı size bildirilecektir. İyileşme tamamen tamamlandıktan sonra kırık onarımında kullanılan metal implantların bir kısmının veya tamamının çıkarılması gerekebilir. Bunun gerekli olup olmadığına veterineriniz karar verecektir. Çoğu iğne ve plaka, durum onların yerinde bırakılmasını gerektiriyorsa, kedinizde ömür boyu güvenle kalabilir.

Kedim için uzun vadeli prognoz nedir?

Çoğu kırık çok etkili bir şekilde tamir edilebilir. Çoğu durumda, kediniz onarımdan sonra üç ila dört ay içinde normal aktivite seviyelerine devam edecektir. Bununla birlikte, orijinal kırık bir eklemi içeriyorsa, kedinizde zamanla biraz topallık, hareket açıklığında azalma (ROM), sertlik veya artrit gelişebilir.

 

PETHEKİM VETERİNER KLİNİĞİ | BAĞLICA VETERİNER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın