Köpeklerde traş gerekli midir?
Köpeklerde bazı türlerin tüyleri sürekli uzmana eğilimindedir. Bu denli uzayan tüyler köpeğin yaşam kalitesini sınırlar. Uzayan tüylerin gerek hareket yönünden gerekse görme yönünden kısıtlamasının yanı sıra kirlenmesi ve mikrop taşıma oranının yükselmesi sağlık yönünden tehlike arz etmektedir.
Sağlık yönünden köepk traşını değerlendirelim
Uzun tüylü bir köpeği gözümüzde canlandıralım. Yemek yerken ve su içerken ağız çevresine bulaşan artıklar yalandığında kolay kolay temizlenmez. Burada kalan besin artıkları zamanla mikrop oluşturur. Köpeğin cildine zarar verdiği gibi yalanma refleksinde de bu bakterili ortamı yalamış olur.
Sokakta gezerken tüm toz ve kirleri üzerine bulaştırır. Bunlar üzerinde kalıcı olacak şekilde tüylerinin diplerine işler ve zamanla bakterileri barındırır hale gelir.
Uzun tüklerin taranması köpek için bir külfet oluşturur. Bunlar zamanla köpekte korku ve stresi beraberinde getirir. Stres bir çok immun kaynaklı hastalıkların başlamasına neden olabilir.
Özellikle kulak arkası, koltuk latı, kuyruk altı bölgelerde tüylerin dolaşması ve keçeleşmesi sonucu kıtıklar meydana gelir. Bu kıtıklar hem derinin hava almasını engeller hemde tüm toz ve kirleri kalıcı olarak tutma durumu oluşturur. Islandığında ve toza kire maruz kaldığında çeşitli bakteriler için uygun ortam oluşturur.
Uzun tüyler kulakların hava almasını engellediği için kulakta iltihaplar ve akıntılar oluşturur.
Traş olduğunda ne gibi faydalar olur
Yukarıda anlattığımız örneklerin olumsuz durumları şekillenmez. Aynı zamanda tüy köklerine binen yük azalacağı için tüyler canlanır ve dökülmeler azalır.