MUHABBET KUŞU
Türkiyede en çok beslenen kuş türleri arasında olan muhabbet kuşlarının çeşitli boy ve renk skalası vardır. Aldığınız muahabbet kuşları iyi bir eğitimle konuşur, sizinle ve evin diğer bireyleriyle çeşitli oyunlar oynarak evin neşesi konumuna geçer. Muhabbet kuşlarının bakımı son derece kolaydır. İyibir kafes temizliği, temiz ve diğer kuşlarla temas etmemiş kuş yemleri bakım için gereken tüm koşulların büyük çoğunluğu sağlar.
Muahbbet kuşu alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Her kuşta olduğu gibi Muhabbet kuşunu da sahiplenirken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunları kısaca sıralayalım.
- Almayı düşündüğünüz muhabbet kuşunun kafes ortamının temiz olup olmamasına dikkat edin. Özellikle tünek ve demirlerinde parazitli dışkılar, enfekte bölgeler ve mantar sporları bulunabilir. Temiz bir kafes ortamı bu işin başlangıcıdır.
- Almayı düşündüğünüz muhabbet kuşunun bulunduğu kafeste hasta bir kuş bulunuyormu ona dikkat edin. Hasta kuşlar tüyleri kabarık bir şekilde tünekte sessiz bir şekilde dururlar. Kafesin dip kısımlarında durmayı tercih ederler. Bazen dökülmüş tüy öbekleri ve titremelerde görülebilir. Bu tarz kuşların bulunduğu kafeste sizin almayı düşündüğünüz kuşa da bazı hastalıklar geçebilir. Buna dikkat edin.
- Almayı palanladığınız kuşun tüylerinin parlak, gözlerinin canlı olmasının yanı sıra dinamiklik durumuna da bakın. Eğer fırsat verilirse almayı düşündüğünüz kuşa elinizi uzatın sizi ısırmaya çalışan ve sizden kaçan kuşların eğitimi elinize konan kuştan daha zor olacaktır.
- Almayı palanladığınız kuşun bulunduğu kafesteki dışkılara bir göz atın. Eğer cıvık yada rengi farklı dışkı görürseniz gizli seyreden bir hasta kuşun kafeste olabileceği anlamına gelebilir dikkat edin.
- Almayı planladığınız kuşun dışkı yapmasını bekleyin. Yaptığı dışkının rengi kıvamı yerinde mi değilmi onu değerlendirin. Kuşlarda ishal önlemi alınmaz ise ölümcül etkiler doğurur buna dikkat edin.
- Eğer varsa imlanınız kuşları iyi bilen deneyimli bir veteriner hekime muayene ettirin. Sizin göremeyeceğiniz hastalık bulgularını farkedebilir, erken teşhis ile hastalığı tedavi ederek sorun ciddileşmeden önlenmesini sağlar.
- Almak istediğiniz muhabbet kuşu siz gözlemlediğiniz süre zarfında yem yiyor mu, su içiyor mu, dışkılıyor mu gibi rutin yapması gereken hareketleri sergileyip sergilemediğine dikkat edin.
- Almayı düüşündüğünüz muhabbet kuşunun poposu dışkıya bulanmış ise ishal olma şüphesi vardır. Mutlaka dışkılamasını bekleyin. Ve ishallik durumu var mı onu değerlendirin.
- Almayı düşündüğünüz muhabbet kuşunun kaşınıp kaşınmamasına bakın. Parazit yada mantar yönünden size bir fikir verir.
Muhabbet kuşu aldıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz?
Herşey yolunda ise bir muhabbet kuşu aldıysanız evde bazı hususlara da dikkat etmelisiniz. Öncelikle kuşunuzu temiz, herşeyi yolunda giden bir kafese koyun. Eğer evde başka bir kuş var ise yeni aldığınız kuşa en az 5 gün karantina uygulayın. Kuşun kafesini pencere ile kapı arası olamayacak şekilde kör bir lokasyona konumlandırın. Ve mümkün olduğunca yeri sabit olsun. Yeri sık sık değiştirilen muahbbet kuşları sitrese girer. Hafif bir meltem esintisi bile onlar için ölümcül etkileri doğurabilir. O yüzden pencere önü kapı eşiği gibi yerlerden uzak tutun. Özellikle televizyon yanı, çamaşır makinesi üstü gibi gürültülü ortamlardan uzak, güneşin direk üzerine vurmadığı gün ışını odandan alabildiği bir bölge tercih edin. Odanın ortamı oda spreyi, parfüm, temizlik malzemesi gibi allerjen maddlerden uzak olsun. Mümkün olduğunca elektrik süpürgesi çalıştıracağınız zaman kuşu odadan uzaklaştırın. Hem elektrik süpürgesinin tozu hem de elektrik süpürgesinin sesi kuşları siterese sokabilir ve allerjiye ssebebiyet verebilir.
Muhabbet kuşuna vitamin takviyesi yapmalı mıyız?
Aldığınız muhabbet kuşa gereksiz vitamin yüklemesi yapmayın. Yüklediğiniz her fazla vitamin onun atılım yollarını fazladan yoracağı için ileride organ yetmezliklerine bağlı ölümleri ve zayıf düşmeleri beraberinde getirir.
Muhabbet kuşu yıkanır mı? Muhabbet kuşunu yıkamalı mıyız?
Muhabbet kuşları asla yıkanmaz. Onlar kendilerinde ihtiyaç duyarlarsa suluklarından aldıkları suyla kendilerini temizlerler. Ama ille de yıkanmasını gerektiriyor ise (hastalık sonrası dışkı bulanması ve kirlilik durumlarında) çok kısık açılmış çeşmeden onu çeşmenin yakınına bırakarak yapabilirsiniz. O kendi yıkanır sizin müdahaleniz onun ölümüne neden olabilir. Kuşlar yıkandıktan sonra saç kurutma vs. gibi üfleyen aletlere maruz bıraklımaz. Sıcak bir ortamda üşümeden kuruması beklenir.
Evdeki muhabbet kuşu hastalanır mı? Muahabbet kuşu hastalandığında ne yapmalıyız?
Muhabbet kuşları zaman zaman hastalanabilir. Sizin dışarıdan gelirken dışardaki kuşlar tarafından temasınız yada onların dışkısına maruz kalmanız evinizdeki muahbbet kuşunuza hastalık etkenini taşımınız için yeterli bir sebeptir. Bu yolla parazit, mantar, bakteriyel veya viral hastalıkları bulaştırmanız mümkün. Kuşlar çok hassas canlılardır. Hastalık geldiğinde tüylerini kabartır, yemek yemez, su içmez hale gelir. Bunu farkettiğiniz zaman internetten ampirik yöntemleri deneyerek onu iyişetirme çabasına girmeniz onların tedavilerini geçiktirmeye sebep olabileceği gibi ölümlerine de sebep olabilir. Erken teşhis tedavide başarıyı üst düzeyde tutar. O yüzden hekimin dışkıları ve kafes ortamını göremesi açısından kafes temizliği yapmadan kafesin üzerini battaniye yada havlu ile örterek bir veteriner kliniğine götürün. Kuşlarda uzman ve tecrübeli bir veteriner hekim kuşunuzu muayene derek gerekli tedaviye başlayacaktır. Yapılan tedaviye destek amaçlı kafes temizliğini maksimum tutmanız başarıyı yükseltecektir.
Zaman zaman kuşunuzun ayak parmaklarını kontrol edin. Kafes çevresindeki yem dökülmesini önlemek amaçlı takılan tülün iplikleri kuşunuzun ayağına dolanır. Bu iplikler erken farkedilmediğinde kuşlarda parmak nekrozlarına ve buna bağlı parmak kopmalarına neden olur. Bazı kuşlarda görülen eksik parmaklılıklarının en büyük sepelerinden biri de budur.
Muhabbet kuşu için yem alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Muhabbet kuşları için satılan hazır yemleri alabilirsiniz. Hazır yemlerin kapalı ambalajlı olması ve son kullanma tarihi geçmemiş yemler olmasına dikkat edin. Rutinde hangi marka yemden kullanıyorsak hep o marka yemden kullanın mümkün olduğunca yem değişikliği yapmayın. Kuşlar yem değiştirildiğinde sitrese girebilir bazen gıdaya bağlı ishaller şekilllenebilir. Sindirimsel açıdan bazı problemlere yol açabilir.
Muhabbet kuşunuza yem alırken özellikle dal darı gibi açıkta satılan ürünler alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu yemleri alırken havayla temsaları bulundukları için yemin satıldığı yerde başka bir kuş varmı ona dikkat edin. Eğer canlı kuş satan bir yerden açıkta satılan yem alıyorsanız o kuşun temas ettiği havayla temas eden bir yem almış olursunuz ki bu da sizin kuşunuzun hastalanmasına sebep olabilir.
Muhabbet kuşunun tırnakları kesilir mi?
Muhabbet kuşlarının tırnakları uzar. Bunun için tünek üzeri zımparalar satılır. Bu zımpara kağıdını sadece bir tüneğe takın. Kuş tırnakları uzadığında o tünekte oyalanarak tırnaklarını kısaltır. Tüm tüneklere bu zımpara kağıdı uygulaması yaparsanız kuşunuzun ayaklarına zarar verebilirsiniz. Ancak yeterli düzeyde kısaltamadığı tırnakları çok fazla uzayarak kendi ayağına doğru dönmesi sonucu batmalar şekillenirse tırak kesimi için bir veteriner hekime götürmeniz onun sağlığı açısından iyi olacaktır. Evdeki imkanlar ile yeterli tecrübeye sahip olmayan kişilerce kesilen tırnaklarda kanamalar şekillenebilir. Böyle durumlar da durdurulamayan kanamaya bağlı kuş ölümleri çok sık karşılaşılan durumlardır. Başınıza böyle bir şey geldiğinde buz aküsünün üzerini peçete ile kapatarak kuşu üzerine alın. 3dk üzerinde tutup, 1 dk dinlendirerek kanın durmasını sağlayın. Eğer bu şekilde soğuk kompres yaparak kanı durduramıyorsanız kuşunuzu vakit kaybetmeden veteriner hekime götürün. Kanamanın haricinde kuşunuzun tırnak kesimi tecrübesiz kişilerce yapıldığında karşılaşılan bir diğer problem ise kuşu tutarken fazla sitese sebep olarak onun kalp krizi geçirerek ani ölümüne neden olmaktır.
Muhabbet kuşları kaşındığında ne yapılmalı?
Muhabbet kuşlarında zaman zaman kaşınmalar olabilir bu biryere kadar normaldir fakat bunun fazla olması ve tüylerinin dökülerek deri ve ayaklarında kızarıklıklar şekillenmesi onun kaşıntı problemi olduğu anlamına gelir. Böyle durumlar genellikle parazit, mantar yada allerji durumlarının belirtisidir. Böyle durumlar onları sitresede sokacağı için yemek yemeden de kesilebilirler. O yüzden vücut kondüsyonu düşmeden bir veteriner hekime götürmeniz de fayda olacaktır.
Muhabbet kuşlarında yumurta sıkışması?
Muhabbet kuşlarında bir diğer karşılaşabileceğiniz problemlerden biride yumuta sıkışması olarak bilinen yumurtanın cloaca dan dışarıya çıkamama sorunudur. Bu durumlar ciddi tecrübe ister. Böyle durumlarda yapacağınız yanlış müdahaleler kuşunuzun ölümüne sebep olabilir. Bir müdahalede bulunmadan veteriner hekime götürmeniz en doğru olanıdır.