Sultan Papağanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Sultan papağanı

Evcil hayvan besleyip okşayarak severek mutlu olanlardansanız ve bu illede kuş türü olsun istiyorsanız sultan papağanları tam da size göre. Sultan papağanları çok sevecen ve kafasını okşatmaktan zevk duyan papağan türüdür. Bakımı kolay, alıştırabilirseniz dışarıda uçurup elinize geri kondurabileceğiniz karakteristik özellikleri bulunan bir kuş türüdür. Peki sultan papağanı beslemek isteyenler nasıl bir durumla karşılaşır ve bakımı beslemesi nasıl olmalıdır.

Sultan papağanı kafes ortamı nasıl olmalı?

Sultan pağanlarının kafes ve ortam temizliği son derece önemlidir. Kafesin sadece dışkı düşen bölgesininin temizliği kafes temizliği anlamına gelmez. Haftada 1 gün kafesin tüm telleri, tünekleri, yemlik ve sulukları, içerideki tüm oyuncak ve aparatları güzelce sabunlu suyla yıkanarak durulanmalı. Güzelce kurulunarak sultan papağanına tahsis edilmeli.

Sultan papağanlarında tahta kalın tünekler onların daha hoşnut olduğu tüneklerdir. Eğer ev ortamınız müsait ise sultan papağanınız için evin bir köşesi için ayaklı tünek tahsis edip  kafessiz de bakabileceğiniz bir kuş türüdür. Papağan statüsünde jumbo muhabbet kuşu büyüklüğünde sevimli bir kuş türüdür.

Sultan papağanlarında besleme nasıl olmalı?

Sultan papağanları için hazır satılan kuş yemlerini alabilirsiniz. Zaman zaman yemliklerini kontorl edin. İçi boş yem kabukları yemliği dolu gösterdiği için dikkat edilmediğinde sultan papağanı aç kalabilir kondüsyonu düşebilir.  Onu, ilave olarak dal darı ile besleyebilirsiniz. Fakat dal darı alırken dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Dal darının satıldığı yerlerde başaka bir kuş var mı, kuş satılıyor mu şeklinde sorgulamanız gereken hususlar var. Özellikle başka kuşların havasıyla temas etmiş dal darı ve yemler sizin kuşlarına hastalık etkeni taşıyabilir.

Sultan papağanı sahiplenirken nelere dikkat edilmeli?

 Sultan papağanını alacağınız üretici yada petshoplarda da dal darı aldığınız muhtemel problemler aynı şekilde burda da mümkün. Aldığınız yerde diğer kuşların hasta olup olmaması, kafeste zaytıf kuş olup olmaması sizin sultan papağanını aldıktan sonra çok hızlı bir şekilde hasta ve bitkin düşmesine sebebiyet verir. O yüzden aldığınız sultan papağanını bir veteriner hekime muayene ettirmeniz işi sağlama almanız açısından önem taşır. Peki siz bu konuda tek başına nasıl bir yol izleyebilirsiniz? Bunları kısa kısa sıralayalım

-Alacağınız sultan papağanının kafesinin temizlik durumunu inceleyin. Kafesin tellerinn, yemlik ve suluklarının temiz olup olmamasına bakın.

-Kafesteki dışkıları inceleyin. İshal kıvamı cıvık, yada rengi farklı dışkı varmı onu dış bakıda gözlemleyin

-Almayı planladığınız sultan papağanının tüylerinin parlak, gözlerinin canlı, vücut kondüsyonun iyi olmasına dikkat edin

-Almayı planladığınız Sultan papağanının sizin gözünüzün önünde dışkı yapmasıı bekleyin. Yaptığı dışkının cıvıklığıi rengi ve başka maddeler içerip içermemesi yönünden gözlemleyin. ( kuşların ishal olduklarında ciddi ölümleriyle sonuçlanabileceğini unutmayın.)

– Almayı planladığınız sultan papağanının poposuna bakın dışkı ile bulaşık mı temiz mi diye. Bulaşık dışkısı olana sultan papanları ishal ve hasta olma şüphesi barındırır.

-Sultan papağının dinamikliğine bakın

-Elinizi uzattığınızda size tavrına bakın. Sizi ısıran veya korkakn bir karakterdeyse sonrasında alıştırmak çok güç olacaktır.

-Mümkün olursa bir veteriner hekime muayene ettirin. Kuşları iyi bilen bir veteriner hekim sizin de göremeyeceğiniz bazı detayları muayene eder ve sıkıntının önüe geçer

Sultan papağanları nasıl bir sıcaklık ortamında bakılmalı?

Sultan papağanları sıcak iklim kuşları oldukları için yaşadıkları ortam 15 derecenin altına düşmemeli. 

Sultan papağanlarında cinsiyet tayini nasıl yapılır?

Dişi sultan papağnları konuşmaz. Eğer konuşma özelliği için bu papağanı besleyecekseniz erkek sultan papağanı almalısınız. Erkek sultan papağanları ıslık şeklinde ve uzun ve çeşitli sesler çıkartarak öter, ayrıca taklit yapabilir, dişilerse tek tip öterler ve taklit yapamazlar. Papağan 6. Ayına geldikten sonra ötüş şeklinden cinsiyetini anlamak çok daha kolay olur, çünkü bu dönemde eğer erkekse 6 aylık olduktan sonra yani üreme çağına geldikten sonra bu ötüşleri çok daha belirgin hale gelir.

Sultan papağanları doğada çift olarak yaşarlar. Bu yüzden ev ortamında beslenen sultan papağanlarıda çift halinde beslendiklerinde onlara daha iyi bir yaşam ortamı sunmuş olursunuz.

Sultan papağanları hastalanır mı?

Sultan papağanları da diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi hastalanabilir.

Paraziter yönden hastalandıklarında kaşıntılar şekillenebileceği gibi ishal durumları da olabilir. Bazı paraziter hastalıklar tedavisi geciktiğinde ölümcül olabilir.

Mantar yönünden de hastalabilen sultan papanları en çok paraziter hastalıklarla karıştırılır. Bunun en iyi ayırma yolu bir veteriner hekime muayene ettirmektir. Veteriner hekim mantar ve paraziti ayırarak doğru bir teşhis ile tedaviye başlar. Mantar önemsenmesi gereken önemli bir problemdir.

Bakteriyel ve viral hastalıklar genellikle tüylerini kabartırak kafesin alt bölgelerine geçerek durgunluk la seyereder. Yemeden ve içmeden kesildiklerinde tablo daha da kötüye gider. İshal, öksürük vs. gibi diğer durumlarda şekillenebilir. Bir Veteriner hekim tarafından zaman geçirilmeden muayene ettirilmeli, ve tadaviye başlanmalı. Bakteriyel ve viral hastalıklar bazen allerjiler le karışabilir. Bununda en iyi anlamaın yolu aksırık ve tıksırıklar arka arkaya şekillenir. Genel durumu viral ve bakteriye hastalıklarda olduğu gibi daha ağır seyretmez. Ama yinede bir bilene danışmakta fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın