Kedilerde FİP Hastalığı – Pethekim Veteriner Kliniği


KEDİLERDE FiP HASTALIĞI (CORONA VİRUS)

 

KEDİLERİN FIP HASTALIĞI NEDİR?

 

Kedilerde FIP hastalığı, feline infectious peritonitis virüs olan, corona virusun mutasyona uğramış halidir. Ölümcül  bir hastalık olarak bilinen kesin tanısı otopsi ile konulabilen ancak görülen semptomlara ve kan ve  testlerle hareketle teşhis yolu izlenmekte olan bir hastalıktır. Kedilere yapılan testin FIP şüphesine işaret etmesi halinde başka testlerle de teyit edilmesi doğru bir yaklaşım olur.

FIP hastalığı şu ana kadarki bulgular çerçevesinde insana ya da başka bir hayvana geçmiyor, ama kedilerden kedilere geçiyor, yani kedi ailesi içinde bulaşıçı bir hastalık. (FIP, kedilerde görüldüğü kadar vahşi kediler arasında da görülüyor.)

Kedilerde FIP (Corona Virüsü) HÜCRELERİN RNA yapılarını etkileyen bir virüs olması sebebiyle üst solunun, boşaltım ve sindirim sistemlerini daha çok etkilediği görülen bir hastalıktır. Daha fazla ilkbahar ve sonbahar aylarında bu virüs daha aktif hale gelen  Corona virüs kedilerin sıkça yakalandığı bir virüs olup,  kediler arası yakın temasla bulaşmaktadır. Corana Virus taşıyan kedilerin dışkıları ile yayılma en önemli bulaş şeklidir.

Corona Virüsü, Feline Infectious Peritonitise  Dönüşümü ve bu virusun tamamen yok edilmesigüç bir durumdur. Dış ortamda yaklaşık 5- 6 ay canlı kan virüs hem güçlü bir mutasyon direnci olan bir virüs hem de taşınarak bulaşması  yüksek olan bir virüstür. Her ne şekilde olursa olsun taşınan virüs evlerde kullanılan temizlik maddelerine karşı dayanıksız bir virüstür. Temizlik maddeleri deterjanlar ve özellikle çamaşır suyu bu anlamda önemli bir virüs öldürme kimyasallarıdır. Bu yüzden kedilerimizin bulunduğu alanları düzenli temizleme ve dezenfekte etme yolunu sık kullanmamız gerekir.

Kedilerde FiP Hastalığı Çeşitleri?

Kedilere bulaşan Corona virüs beyaz kan hücreleri yolu ile diğer organlara da yayılıyor. Bağışıklık sistemini çökerten bu hastalık iki temel grupta görülür.

 

1- Islak FIP

2- Kuru FIP

Ankara Veteriner Hekim çalışma alanlarında her iki tip FIP de görülmektedir.

Islak FIP

Islak FIP,  corona virüsün kan damarlarına yerleşerek tahribat oluşturması ve kan yolu ile taşınan sıvıların karın ve göğüs içine geçişine sebep olan bir durumdur. Böylelikle karın ve göğüs bölgesine sıvı toplanması, akciğerlerde solunum güçlüğü görülen  Islak FIP de antibody düzeyi oldukça yüksek (1500 üzeri), protein düzeyi 35 g/l üzerinde ise 35g/l’den yüksek ve albumin:globulin oranı <0.4 üzeri ise diğer bulgularıda tanımlayarak teşhis edilmiş olur.

Kuru FIP

Kilo kaybı, iştahsızlık, tüy renginde kalitesizlik, sarılık (gözünde ve tüyünde sararma), burun renginde açılma, gözlerde ciddi tahribatların görüldüğü bir durumdur. Antibody düzeyi 1280 değer üzerinde oluşabiliyor.

Kedilerdeki FIP Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı?

 

Kedilerin FIP’in insanlara bulaştığına dair bilmsel bir veri yoktur.

Kedilerde FIP’in  Aşısı Var mı? Maalesef yani yavru ve yetişkin kedileri FIP den bu anlamda korumak için kalıcı bir çözüm bulunmuyor.

Pet Hekim Veteriner Kliniği, Kedi FIP Hastalığını Medikal yaklaşımlarla eradike ve tedavi etmeye çalışmaktadır.

 

İnstagram: @pethekimveterinerklinigi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın