Papağan Humması (Papağan Ateşi)
Papağan humması, zoonoz bir hastalık olup; mikrobik olarak insanlara bulaşabilmektedir. Papağan hastalıklarının önemlileri arasında yer alır. Chlamydia pisittaci adında bir bakterinin oluşturduğu papağan hastalığıdır. İnsanlara bulaşması durumunda ateşli zatürre yada Covid 19 benzeri ağır bir gribal enfeksiyon şeklinde seyreder. Papağan ateşi ya da papağan humması bir bakteri tarafından oluşuyor olması tedavi şansını bir miktar arttırmaktadır.
Papağan humması ya da papağan ateşinin temel belirtileri iştahsızlık, nefes darlığı ishal ve göz çapaklanması olabilmektedir. Belirtileri erken görmek ve erkenden Papağandan Anlayan Veteriner Hekim bulup erken teşhis yaptırmak ACİL Veteriner Müdahalesi ile hastalıktan kurtulma oranı artmaktadır. Aksi takdirde ani ölüm gelişebilir. Konuyu değerlendirip doğru teşhis eden Kanatlı Uzmanı ya da Papağandan Anlayan Veterinerin vereceği doğru ilaçlar hayat kurtarıcı olacaktır.
Papağan Humması (ateşi) teşhisi
Papağan hummasında teşhisin önemi büyüktür. Beyaz kan hücrelerinin durumunu ve genel semptomları değerlendirecek olan Kanatlı Uzmanı Veteriner Hekim gerekli dozlama ve ilacı yapacaktır.
Kuşların her türünde bulunabilen bu bakteri insanlara genellikle papağan, tavuk, hindi, ördek, bıldırcın, keklik gibi kümes hayvanlarından bulaşır. Bu bakterinin üzerinde barındığı kanatlılar da mutlaka bir hastalık belirtisi bulunabilmektedir.
Papağan humması’ nda korunma
Kuşlarda papağan humması mutlaka insanlardan uzak ve temassız tutulmalıdır. Papağan humması olan kuşlar diğer kuşlardan da uzak tutularak karantina oluşturulmalıdır.
Papağan ateşi bulunan kafesler ve barınma yerleri mutlaka nitelikli olarak dezenfekte edilmelidir. Özellikle Kuaterner amonyum içerikli dezenfektanlar ile temizleyip durulanmalıdır. Bölgedeki kanatlı barınma yerleri ve kafesleri de bu bakımdan tedbir almalıdır.
Tarihten bu güne kadar her zaman kanatlı hekimliği azınlıktadır. Mutlaka araştırıp bölgede bulunan kanatlı uzmanı veteriner hekim ile iletişim kurmanız kuşunuzun sağlığı için faydalı olacaktır.
Evinizde ya da kuş beslediğiniz alanlarda birden çok kuş bulunuyorsa kuşların hasta olanlarla hasta olmayanlar ayrı ayrı alanlara alınarak, üçer gün aralıklarla dezenfeksiyon ve her gün düzenli temizlik uygulanmalıdır. Hijyen ve nitelikli dezenfeksiyon kanatlı hastalıklarının eradikasyonunda en önemli husustur.
7/24 Açık Veteriner, Ankara Nöbetçi Veteriner, Acil Veteriner olarak PETHEKİM VETERİNER KLİNİĞİ’ne ulaşılabilmektedir.